5. teden nosečnosti ali obdobje raziskovanja

Dnevi minevajo zelo počasi, ker imam vedno v mislih malo sezamovo seme. Nisem posebej nora na sezam, razen če govorimo o kulinaričnem dodatku tajskim jedem 🙂 Na malo sezamovo seme mislim zato, ker je v 5. tednu velikost otroka kot sezamovo seme. Pričela sem raziskovati. Na busu sem si prebrala ogromno člankov in iskala čim več informacij, med tem pa z enim očesom pogledovala ljudi okoli sebe, res si nisem želela, da mi kakšen znanec kuka v telefon. Pripravila sem ti 5. pomembnih točk, ki jih moraš raziskati.

1. Prehrana

Kaj lahko ješ in čemu se moraš izogibat? Na spletu boš našla 1000 nasvetov, kako je sadje dobro in po drugi strani ni, ker lahko dobiš toksoplazmo (kaj je to si preberi tukaj). Nihče pa ti ne pove, da je problem v nekaterem sadju in zelenjavi to, da povzroča napihnjenost. Počutila se boš kot balon in izgubila boš voljo do življenja. Privošči si sadje in zelenjavo, ki ustreza tvojemu telesu. Telo samo dobro ve, kaj je dobro zate in kaj ne. Nekje sem prebrala, da kakšna tortica ni greh. Res ni, če si se pripravljena bojevati s kandido. Najbrž ne! Tako da se nezdrave hrane izogibaj v širokem loku.

2. Jutranja slabost

Če še ne veš kaj to je, boš najbrž zvedela kmalu. Statistično se 90 % žensk sreča s slabostjo. Stara modrost pravi, da večja je slabost, večja je verjetnost da bo punčka. Jutranja slabost je pravzaprav povezana z dvemi sprožilci. Prvi – povečana sposobnost zaznavanja vonjav. Naenkrat ti določene rože neznosno smrdijo (tiste, ki bi bile lahko otroku nevarne) in druge prijetno dišijo (npr. vrtnice). Meni neznansko smrdi cigaretni dim, ko ga zavoham začutim slabost v želodcu. Drugi sprožilec pa je zaprtje in posledično napihnjenost. Včasih imam občutek, kot da sem balon in komaj čakam da to mine.

3. Telesna aktivnost

O tem si moraš nujno čim več prebrati. Preveč telesne aktivnosti lahko otroku škodi, še posebej za tiste, ki niste bile pred nosečnostjo aktivne. Nosečnost ni čas za pridobivanje kondicije s tekom, če so vaše mišice zakrnele. Jaz se najraje zatekam k rolanju, ki ga naravnost obožujem ob tem pa krepim mišice nog in k hitri hoji s pomočjo kužka. Mala kosmata kepica, ki mi lepša dni.

4. Potek poroda

Da ne boš delala panike, je dobro da si prebereš tudi nekaj o porodu in tistih dolgih urah v porodnišnici. Del izobraževanja je tudi obisk šole za starše. Tega dela ne smeš izpustiti. Priznam, da še intenzivno razmišljam o možnih scenarijih, ki jih bomo seveda odvadili pravočasno, da ne bo potem presenečenj.

5. Tvoj trebušček

Zagotovo se ne boš mogla upreti brskanju o videzu trebuška po tednih. Naj ti zaupam, da se v 5. tednu ne more nič poznat. Gre samo za napihnjenost.

Z raziskovanjem ni smiselno pretiravati. Hitro boš ugotovila, da se je ena ura brskanja po internetu spremenila v cel popoldne. Sprosti se, to je čas zate. In ravno na začetku je pomembno, da punce počivamo, brez skrbi.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.