6. teden nosečnosti in napihnjenost

Nosečniški hormoni delajo svoje. Razgradnja hrane traja dlje in proizvaja se več plina kot običajno. Učinek napihnjenosti je še večji zaradi povečanja potreb po hrani. Že po manjšem obroku se počutim, kot da bi pojedla obilen obrok slane in pikantne hrane. Jaz si dneva brez slanih prigrizkov ne predstavljam. Kako si lahko pomagaš sama?

Manjši obroki

Tek v nosečnosti je skoraj neskončen. Kmalu po obroku sem spet lačna in občutek imam, da res lahko jem za dva. Kar je narobe. Za nosečnice je priporočljivo le 300 kcal več (to je 3/4 100g milke) dnevno. Strast do hrane privede do povečanja količine obrokov, kar je daleč od zdravega načina življenja.

Poskrbi, da boš uživala najmanj 5 manjših obrokov dnevno. Krožnik naj bo pri kosilu napolnjen le do polovice. Zato pa si boš brez slabe vesti lahko privoščila eno uro po kosilu svoj najljubši zdrav prigrizek.

Živila, ki se jim moraš izogibati

Nosečke imamo v svojih 9 mesecih nenavadne želje. Kumarice v kombinaciji s sladko smetano mi niso nikoli dišale, niti med nosečnostjo ne. Se pa pojavijo nove želje in močnejše okušanje hrane. Včasih se boš počutila kot master šefica. Čokoladna torta bo vse prej kot samo torta in hitro boš ugotovila, kdaj je mož riž prismodil. Boljšemu okusu botruje tudi vonj, ki je močno povezan z okusom. Če ne verjameš, si ob svoji najljubši hrani zatisni nos.

Prijateljice, ki uživajo meso, pravijo, da tudi to “oteži želodec.” Tega iz prve roke ne vem, ker sem že več let vegetarijanka. Osebna zdravnica mi enkrat letno pregleda kri in vedno je vse brez problema. Vegetarijanstvo ni nič drugega kot način življenja brez mesa. Če boste brskale za TOP recepti, vam priporočam stran https://vegilandija.si/. Vsako mesno jed se da nadomestiti. Ste že poskusile veganski golaž ali sojin zrezek…mmm. božansko. Še posebej če imaš doma strastnega ljubiteljskega kuharja, ki te vsak dan razvaja z novimi jedmi.

Izogibaj se živil kot so zelje, fižol, čebula, slive, šparglji, začinjena in mastna hrana.

Gibanje

Po kosilu se nikar ne uleži pred TV, saj se bo s tem tvoja napihnjenost samo povečala. In počutila se boš kot bi pojedla lubenico, ki sili na vse konce ven. Namesto počitka se odpravi na kratek sprehod. Lahko izbereš alternativno možnost in temeljito pospraviš kuhinjo. Tako bo kuhinja že nared za tvoj naslednji obrok.

Stop gazirani pijači

Zakaj sem vsak dan popila eno coca cola, si lahko prebereš v blogu: 7. teden nosečnosti in jutranja slabost. Če ti proti slabostim pomagajo druge rešitve se gaziranim pijačam na široko izogibaj. Vsebujejo veliko sladkorja in povzročajo napihnjenost. Meni je pomagala Donat, priporočam ti, da shrambo napolniš s 0,5 l Donatom, ki te bo spremljal večinski del nosečnosti. Pred uporabo sem Donat za 10 sekund pogrela v mikrovalovni pečici in spila toplega. Na začetku sem imela občutek, da je napihnjenost večja, po pol ure pa je bil občutek odličen in moj trebušček spet raven.

Nosečka, želim ti čim manj dni s “balonastim” trebuhom zaradi napihnjenosti 😀

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.