5 znakov, da je otrok pripravljen na uvajanje goste hrane

Otrokovemu razvoju moramo pustiti prosto pot. S čudovitim, cmokajočim, pacalastim in zanimivim obdobjem prvih kašic pričnite šele, ko bo malček pripravljen. Vsak otrok sam pokaže, kdaj je pripravljen na nova živila in prehitevanje ter prehitro uvajanje otroku ne dela nobene usluge.


Jaz sem začela z uvajanjem goste hrane pri 4. mesecih iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je Nik zalivanček (na adaptiranem mleku) in drugi razlog, da kaže znake, da je pripravljen na uvajanje goste hrane.

Znaki, ki kažejo da je malček pripravljen

  • Otroka vključujte v vse aktivnosti vašega dneva. Ker Nik še ne sedi, sva v vsakem prostoru pripravila “postajo”, kamor ga lahko namestiva. V kuhinji je to ležalnik. Nik je željo po hrani pokazal z cmokanjem. Otroci kažejo željo po hrani na različne načine, lahko sledijo priboru medtem ko vi jeste, cmokajo, se močno slinijo…itd. Opazujte, če se pri vašem hranjenju obnaša drugače, kot sicer.
  • Otrok, ki je po obrokih mleka hitro lačen je najverjetneje pripravljen na gosto hrano. Pri Niku je bilo pred uvajanjem goste hrane potrebno hranjenje z mlekom na dve uri.
  • Opazujte reakcijo ob prvi žlički. Če otrok želi pomagati in rokico nosi proti ustom, med tem ko mu ponudite prve žličke, je pripravljen.
  • Če ob žlički odpira usta in hrano pogoltne je verjetno pripravljen. Otrok, ki ni pripravljen bo z jezičkom potisnil hrano iz ust.
  • Otrok, ki je stabilen in mu glavica ne pada in levo in desno ima dovolj okrepljene mišice, da lahko pravilno pogoltne hrano. Predlagam, da otroka hranite v ležalniku ali na kolenu. Za stolček je pri štirih mesecih prehitro.

Preberi si še: Jedilnik uvajanja goste hrane: 1. tedenJedilnik uvajanja goste hrane: 2. tedenJedilnik uvajanja goste hrane 3. teden

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.