6 najpogostejših tegob nosečnosti in kako jih premagati

9 mesecev nore pustolovščine z vrtoglavicami, občutkom preozke kože, bolečinami v križu in ostalimi nevšečnostmi je kljub težavam na nek način čudovita. Pod tvojim srčkom bije nov srček. 

Nekatere nosečke imamo srečo, da je 9 mesečno potovanje brez večjih zapletov, spet druge, da nosečnost čim prej mine. Pod črto je nosečnost lepa in edinstvena faza življenja.


Če se sprašujete ali imate samo ve nosečniške težave – niste edine. Nekatere imamo takšne, spet druge drugačne nosečniške težave. Res da sem tako prvo tudi dve tretjini druge nosečnosti preživela brez slabosti. Se pa že več let soočam z astmo, ki se mi je tudi med drugo nosečnostjo poslabšala. V stanovanju imam 7 pumpic Ventolina, ker lahko ostanem brez zraka kjerkoli – tudi na wc-ju. Val pomanjkanja zraka pride nenadoma, brez da bi ga lahko pričakovala. In če si ne pomagam lahko pomanjkanje kisika škodi tudi otroku.

Jaz nosečnosti pravim kar box of chocolate, nikoli ne veš kaj te čaka pri naslednjem bonbončku (beri tednu). Kljub grenkobi, ki jo nosi je še vedno bonbonček – pot do zaželenega cilja.

Nosečniški krči

Najpogostejša težava nosečk poleg slabosti so krči v nogah in stopalih. Točnega razloga nastanka krčev ne poznamo. Kljub temu obstaja nekaj metod, ki zares pomagajo.

Dnevno zaužijte čim več magnezija. Meni so priporočali magnezij v prašku zaradi boljše absorpcije. Včasih nas mišice s krči tudi opomnijo, da premalo delamo z njimi. Jaz se kljub enoletnemu otroku trudim, da se vsak dan dobro raztegnem in začnem dan polna energije. V pomoč so mi tudi stopnice v četrtem nadstropju, ki jih premagujem večkrat dnevno.

Glavoboli med nosečnostjo

Hormonske spremembe so najpogostejši vzrok glavobolov med nosečnostjo. Na pogostost lahko vpliva stres, hrup, vročina in utrujenost, ki med nosečnicami ni redka.

Kaj vam svetujem? Privoščite si počitek, jejte zdravo (od ene pice mesečno vas še ne bo bolela glava :)), in pijte ogromne količine vode. Kljub vsem preventivnim metodam boste lahko vseeno začutile glavobol. V tem primeru meni najbolj pomaga hladen obkladek, ki ga položim na čelo ali zatilje. Priporočam, da si kupite hladilni gel, ki je uporabne tudi kasneje pri malčkih in za opekline.

Otečene roke in noge

Prepričana sem, da si že slišala zgodbo o nosečnicah, ki so jim prav samo še partnerjevi čevlji. V prvi nosečnosti sem se tega najbolj bala in si zato kupila dva para zimskih čevljev – ene v št. 37 in druge v številki 39 za primer otečenosti. No, tistih št. 39 nisem nikoli obula :). Otekanje rok in nog ni pravilo, vendar je pogost pojav. Vsaj enkrat med nosečnostjo se z otekanjem sreča 80 % nosečnic.

Najboljši način, da preprečite zatekanje rok in nog je pogosta sprememba položaja telesa. Zahtevno in stoječe delo prekinite vsako uro in se uležite. Pomaga tudi, če noge dvignete višje od telesa. Ena izmed najbolj zanimivih in resničnih rešitev za zatekanje je pitje ogromnih količin vode – prepričana sem, da mi je voda pomagala pri otekanju. Se sliši čudno a ne? Z pitjem vode boste preprečevale zadrževanje prevelikih količin soli v telesu in vode, ki se nanjo veže.

Utrujenost

Starejši kot si, bolj si utrujen. Moja mami sicer pravi, da je utrujenost odvisna od življenjskega elana in “pogona”. Ko se izprežeš in ustaviš, zarjaviš. In ji verjamem. S tem ne mislim, da morate med nosečnostjo teči maratone in delati kot nore. Če niste rizično noseče celodnevno ležanje v postelji ni priporočljivo. Zakaj prihaja do utrujenosti? Vaše telo ustvarja več krvi zato, da zagotavlja prehrano zarodku in hitreje postane preobremenjeno.

Nosečnost je tudi priložnost za lepotni spanec. Privoščite si najmanj osem ur spanja in si brez slabe vesti večkrat dnevno privoščite počitek.

Bruhanje

O bruhanju boste na spletu našle številne nasvete in same boste morale odkriti kateri vam ustreza. Nekatere nosečnice imajo le občutek slabosti, druge pa hodijo po trgovini z vrečkami v torbicami, le da te vrečke niso namenjene nakupu ampak bruhanju. Bruhanje je posledica hormonskih sprememb in je pogosteje v prvem tromesečju, redko v celi nosečnosti.

Meni so najbolj pomagali naravni ingverjevi bonboni in počitek.

Strije

Maternica se širi, trebušček raste, teža telesa se poveča in elastičnost kože doseže svoje meje. Večina strij po nosečnosti izgine ali vsaj zbledi. Eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na nastanek strij je genetika. Če jih je imela vaša mama, jih boste imele tudi ve.

Pogosto me punce sprašujejo katere krema zares pomaga? Jaz prisegam na 100 % karitejevo maslo brez dodatkov, barvil in parfumov. Na trgovskih policah ga boste zagotovo našle in zanj odštele ogromno denarja. Če želite prihraniti in dobiti najvišjo možno kvaliteto vam priporočam nakup karitejevega masla direktno pri uvozniku ali proizvajalcu.

Drage nosečke, čim manj tegob vam želim!

Morda te bo zanimalo tudi: 7 razlik med prvo in drugo nosečnostjo

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.