7 razlik med prvo in drugo nosečnostjo

Čeprav nosečnost zate ni nekaj novega se od prve razlikuje. Niti ena nosečnost ni enaka drugi. Verjetno se k porodu številka dve premikaš s samozavestjo z mislijo da si poznavalka svojega telesa. Moram te razočarati, to ne drži povsem. Resnica je, da se tokrat morda ne boš počutila popolnoma enako – in ne samo zato, ker nimaš enakih simptomov. Izkazalo se je, da obstaja nekaj načinov, kako se druga nosečnost fiziološko razlikuje od prve. Izogni se presenečenjem in ugotovi kaj te čaka v prihodnjih mesecih. Velikost trebuha, simptomi, hitrost popadkov in dolžina poroda je le nekaj razlik, ki jih moraš poznati.


Prej boš občutila nosečniške simptome. Simptomi ti bodo poznani in najverjetneje boš za nosečnost vedela že pred pozitivnim testom. Vendar previdno. Simptomi se lahko razlikujejo od prve nosečnosti – morda imaš bolj ali manj izrazite jutranje slabosti. Druga nosečnost ne pomeni, da bodo simptomi lažji, temveč drugačni – bolj ali manj intenzivni. Prednost druge nosečnosti je ta, da boš z naraščanjem teže in spremembami svojega telesa manj obremenjena. Enkrat si že dala čez naraščaje številk na tehtnici in skrbi ali ti bo uspelo pridobiti svojo staro težo nazaj.

 

Večja utrujenost. Doma te čaka nadobuden malček, ki še vedno potrebuje tvojo pozornost. Opravljaš službo mame, ki bo postala bolj in bolj naporna. Težko si boš utrgala čas zase in se ob utrujenosti spočila. Če o varuški prej nisi razmišljala, je sedaj čas, da si jo omisliš.

 

Trebušček bo zrasel prej. To ne drži le v izjemnih primerih. Razlog za večji trebušček je, da so se med prvo nosečnostjo – še posebno če je med otrokoma majhna starostna razlika, trebušne in maternične mišice raztegnile in postale ohlapnejše. Predstavljaj si, da je maternica kot balon, večkrat ga napihneš, hitreje in lažje se poveča. Bo pa zato porod po vsej verjetnosti hitrejši, ker se je porodni kanal že odprl in na svet prinesel čudovito dete in bo v drugič lažje.

 

Več bolečin v križu. Drugi otrok je v povprečju težji od prvega, zato bo tudi bolečina v križu intenzivnejša. Še posebej če pomisliš na napore ob dvigovanju prvega otroka in skrbi za družino. Priporočam ti, da partnerja večkrat prosiš za masažo hrbta in si omisliš telovadno žogo. Meni pomaga in si nosečnosti brez nje ne predstavljam.

 

Brce boš začutila prej. Večina nosečk v drugo brce otroka začuti prej in jih hitreje prepozna. V drugi nosečnosti boš vedela, da ne gre za metuljčke, napihnjenost, vetrove ali karkoli drugega. Gre za premik majhnih nogic in rokic, ki so v pričakovanju, da te spoznajo.

 

Krajši porod. Po statističnih podatkih pri drugorodkah druga faza poroda traja polovica časa poroda prvorodk. Zato moraš v porodnišnico hitreje. Prvorodke naj bi odšle v porodnišnico ob enournih rednih popadkih na 5 minut, drugorodke pa ob popadkih na 10 minut.

Popadke boš prepoznala hitreje. V prvi nosečnosti sem ob popadkih imela občutek, da me nekaj “špika” in jih nisem jemala resno, dokler mi v porodnišnici ob indukciji poroda niso sporočili, da sem odprta že 4 cm in bi morala že imeti popadke. Popadki pri drugorodkah so intenzivnejši in masaža maternice bolj boleča.

 

Okrevanje je bolj boleče. Hitrejši porod in večji trebušček sabo nosita tudi negativno plat – boleče okrevanje. Maternica se je pri drugem porodu bolj razširila in se mora zato bolj skrčiti. Če je bila tudi zate zmed hujših svari pri okrevanju vsakourno masiranje maternice s strani bolniškega osebja, tako kot pri meni, te v drugi nosečnosti čaka še močnejši pritisk in neprijeten občutek pri pritisku na maternico.

 

Zakaj to sploh počno? Masaža (če lahko temu rečem masaža, ali bi raje imenovala kar mučenje) je potrebna zaradi preprečevanja infekcij in zastajanja krvi v maternici. V preteklosti je bil eden izmed pogostejših vzrokov smrti po porodu ravno infekcija maternice. Stisnite zobe, masaža maternice je zadnja in izjemno nujna bolečina po porodu.

Želim ti nepozabno porodno izkušnjo!

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.