7 dejstev o dojenčkih, ki jih še ne poznata

Dojenčki so ljubki, vsi jih obožujemo, kljub polnim pleničkam jih imamo nesebično radi. Pred prihodom dojenčka se držimo seznamov za v porodnišnico, seznamov otroške opreme itd. S seznamom neverjetnih dejstev se boste ponovno osredotočili na tisto kar je res pomembno – vaš dojenček.


Dojenčki vedo, kako priti do hrane

Švedska študija leta 1987 je dokazala, da so se nemočni dojenčki sposobni splaziti do materinih prsi. Prirojen imajo sesalni refleks, tako da točno vedo, kaj morajo narediti, da pridejo do hrane.

Materin glas prepozna že ob rojstvu

Prihod dojenčka v zunanji svet je zastrašujoč. Otrok bo potreboval nekaj časa, da se navadi na zunanje dražljaje, materin glas in vonj pa bo prepoznal takoj ob rojstvu.

Dojenčki nimajo solz in se ne potijo

To dejstvo me je pri Niku zelo presenetilo. Kljub joku v prvih mesecih iz njegovih učk solzic ni bilo. Pravih solz še ne znajo proizvesti v zadostni količini, saj še nimajo razvitih solznih kanalov. Kasneje pa so bile te krokodilje :). Potne rokice bodo prišle na vrsto šele po tretjem mesecu.

Dojenčki ob rojstvu ne znajo jokati

Dojenčkov zvok je v prvih dveh tednih podoben kričanju in ne joku.

Večina svetlopoltih otrok se rodi z modrimi očmi

Večina dojenčkov se rodi z nebeško modrimi očmi (tudi naš Nik), ne glede na gensko sestavo. Barva se spremeni v obdobju od 6- 9 mesecev.

Dojenčki so kratkovidni

Novorojenčki zmorejo izostriti svoj vid na maksimalno 30 centimetrov, svet v daljši oddaljenosti vidijo kot zamegljen madež. Njihov vid se iz dneva v dan izboljšuje.

Dojenčki imajo več kosti kot odrasli

Dojenčki se rodijo s skoraj 300 kostmi, medtem ko imamo odrasli 206. Med rastjo se bodo te dodatne kosti združile.

Dojenčki so zagotovo neverjetni, kajne? Katera dejstva s tega seznama so bili za vas nova? Ali vas je kaj presenetilo?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.