Ali ultrazvok v nosečnosti škodi plodu?

Mnoge noseške, še posebej tiste, ki so prvič noseče, pravijo, da šele po ultrazvočnem pregledu resnično začnejo verjeti, da se v njihovem trebuščku razvija čudež. Ko sem prvič zagledala malega pikca si nisem dovolila verjeti, dokler ni minilo nekaj tednov. Potem sem se začela zavedati, da gre zares.

Raziskave kažejo, da je 95 % nosečk vsaj enkrat opravilo ultrazvok. Nekatere samo enkrat, nekatere pa smo ga opravile desetkrat.

Kako ultrazvok deluje?

Ultrazvok uporablja visokofrekvenčne zvočne valove, s katerimi ustvari sliko. Namen ultrazvoka je preveriti nenormalnosti, stopnjo rasti plodu in položaj posteljice. Nekatere smo se odločile za samoplačniški pregled nuhalne svetline, pri ženskah starejši od 34 let pa je ta pregled brezplačen. Na pregledu nuhalne svetline izmerijo verjetnost razvoja Darwinovega sindroma.

Je ultrazvok varen?

Nekatere raziskave kažejo, da ultrazvok povzroči počasnejše govorne sposobnosti otroka. Ne pozabi, koliko škode šele naredi uporaba mobilnih telefonov? Nosečke smo različne, nekatere se komunikaciji in povezovanju z otrokom posvečamo več in druge manj. To ima pomembno vlogo pri razvoju govora v prihodnje. V raziskavi niso upoštevali časa, ki ga bodoči starši namenijo povezovanju.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.