10 trikov s katerimi kot mama prihraniš čas

Ob prihodu dojenčka je časa vse manj. Lahko pozabiš na dolge lepotne tretmaje, vsakomesečni obisk frizerja in ostali luksuz, ki si ga imela pred prihodom prestolonaslednika. Kljub vsem nasvetom bo družini na začetku vladal kaos – to je normalno. Za lažje upravljanje s časom in njegov prihranek si v nadaljevanju oglej 10 top varčevalnih nasvetov za prihranek časa.


Zbudi se pol ure prej

Ne spodbujam te, da ne spiš. Spanje je zelo pomembno. Za boljši potek dneva ti toplo priporočam, da se zbudiš nekoliko prej kot otroci. 15 – 20 minut bo dovolj za toplo kavo in pripravo na nov dan.

Nakupuj enkrat na teden

Je že res, da en teden starega kruha ne morete jesti, zato je obisk trgovine zaradi svežega kruha trikrat tedensko dovoljena izjema. Vsa druga živila pa kupuj enkrat na teden. Z družino si izberite si dan v tednu, ki bo namenjen nakupovanju, bodisi živil ali oblačil. Na hladilnik pripni nakupovalni seznam. K sodelovanju povabi vse družinske člane. Ko kdorkoli izmed njih opazi, da bo določene hrane kmalu zmanjkalo naj to zapiše na seznam. Dodatna prednost enotedenskega nakupa je prihranek denarja. Priznam, da z manjšimi nakupi domov prinesem kup nepotrebnih stvari, pri večjih nakupih se mi to nikoli ne zgodi.

Izkoristi vožnjo v službo

Čas med vsakodnevno vožnjo in gnečo v prometnih konicah lahko izkoristiš na pameten način. Na snemalnih zvoka, ki ga zagotovo imaš na telefonu posnemi to-do seznam, ki si ga lahko predvajaš ob prihodu domov. Tako ti nobene opravilo ne bo ušlo.

Ugotovi, kaj ti vzame največ časa

Če si ena izmed tistih, ki zjutraj 10 minut iščejo ključe- kupi obešalnik za ključe in ga namesti v bližino vrat. Veliko uporabljaš socialna omrežja – omeji uporaba za dobro sebe in otrok. Z iskanjem praktičnih rešitev proti nepotrebnemu zapravljanja času boš začela varčevati s časom.

Pripravite se zvečer

Odhod od doma je lahko zelo stresen. Da se izognete še dodatnemu stresu glede časa, si vse pripravite eno noč prej. Pripravite oblačila in mizo za zajtrk.

Torba za nujne primere

Ne glede na to, ali grete samo v trgovino ali pa se odpravljate na potep, morate v avtomobilu imeti torbo za nujne primere. V torbo spakirajte prigrizke in igrače,  ki bodo v primeru slabe volje otrok, priskočile na pomoč.

Zmodernizirajte se

Obstaja ogromno aplikacij za organizacijo časa. Izkoristite tehnologijo in prihranite čas in zdrav razum. Z mobilno banko plačujte položnice. S koledarskimi aplikacijami organizirajte sestanke in družinske dogodke. Aplikacije z recepti vam bodo v pomoč pri kuhanju.

Nauči se reči ne

Ogromno družin je prezasedenih. Mame se trudimo biti vsemu kos, kar je preprosto nemogoče. Ni se vam potrebno pridruži vsaki skupini, sodelovati v vsaki prostovoljni akciji, odboru in prijaviti otroke na vse aktivnosti. Odločite se za stvari, ki so za vas in vašo družino res pomembne. In naučite se reči Ne.

Vikend kuhanja

Nedeljsko popoldne posvetite pripravi hrane za naslednji teden. V pripravo in načrtovanje obrokov vključite tudi otroke, skupaj pripravite jedilnike in napišite listke za v zamrzovalnik.

Napolni si baterije

Morda se sliši egoistično, pa je daleč od tega. Cel dan skrbite za družinske člane, ob tem pa pozabljate nase. Vzemi si 20 minut popolnoma zase. Naj bo to ležanje pred TV-jem in grizlanje čipsa, kopel ali pilates. Zaslužiš ti čas zase!

Morda te zanima tudi:

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.