Mama si! Izkoristi 7 priložnosti do prostega časa

Biti mama je hkrati najlepša in tudi najbolj zahtevna služba. Dosegljiva moraš biti 24/7, delati nočne izmene, kuhati, izpolnjevati obrazce, negovati, voziti okoli in trenirati. Plačilo je neprecenljivo. Otroški nasmeh in objem te prepriča, da je bilo vredno. Mamica, kljub temu da se počutiš kot super stroj, tudi ti potrebuješ čas zase. Če si ga ne boš vzela sama, ti ga nihče ne bo ponudil. 

1. BABI SERVIS

Poslanstvo babic je, da skrbijo za svoje vnuke. A veste zakaj jim je ta vloga tako všeč? Ker se spomnijo svoje mladosti in časa preživetega z dojenčkom – vami.

Z babico se dogovorite za varstvo fiksen termin v tednu, tako vi kot ona boste komaj čakali da pride tisti dan. Mi smo izbrali nedeljo po kosilu. Tistih nekaj ur je samo najinih in lahko postoriva tisto, kar med tednom nisva uspela.

Žal pa smo nekateri izgubili enega ali celo oba starša in s tem tudi otrok stare starše. V tem primeru razmislite o drugih sorodnikih ali prijaznih sosedah, ki bi za nekaj ur poskrbele za vašo žabico.

2. JUTRANJI RITUAL

“Rana ura, zlata ura”. Na začetku vam bo težko ujeti zlato uro miru, kasneje pa bo to postalo rutina. 10 minut zase dela čudeže.

Mojih deset zlatih minut je namenjenih razteznim vajam in kavici. Najdite svojo rutino, ki vam bo polepšala dan.

3. OUTOSORCANJE STORITEV

Moja profesija me lovi tudi v službi mame. Tako kot v poslu je tudi v gospodinjstvu potrebno potegniti črto in vsake toliko časa preveriti katera opravila nam vzamejo preveč časa, nas omejujejo in bi jih hitreje opravil zunanji izvajalec. V večini primerov bo zunanji izvajalec kar vaš mož 🙂 (odnašanje smeti), nova naprava (pomivalni stroj, avtomatski sesalec, sušilni stroj) ali pravi zunanji servis (čiščenje, pleskanje).

Verjamem, da bo marsikatera ob branju tega bloga dobila predstavo o leni blogerki, ki samo razmišlja komu bi naprtila svoje delo. Pa ni tako. Držim se načela delitve dela. Pred izumom strojev so se ljudje ukvarjali samo z iskanjem hrane in golim preživetjem, naprave pa so nam omogočile, da imamo več časa. Zakaj jih torej ne bi izkoristili?

4. URA BREZ DRUŽBENIH OMREŽJI

Osnovni namen družbenih omrežji je druženje, skriti namen pa kraja vašega dragocenega prostega časa. Določite čas, ko se boste izgibale uporabi telefona in družbenih omrežji. Dobre stvari so vedno v majhnih količinah, ne pokvarite čara družbenih omrežji s prepogosto uporaob.

5. POGOVOR S PARTNERJEM

Se še spomnite zmenkov, ko sta lahko ure in ure sedela, se držala za roke in se pogovarjala. Če bi vas takrat vprjateljica vprašala če je to vaš čas, bi to zagotovo bil. Otrok in vsakdanje obveznosti so zamenjale vajin čas. Vzemite si ga, to je vajina pravica!

Medva imava čas zase ob nedeljah, ko je na delu babi servis. Tisti dve uri naju napolnita z energijo in pripomoreta k okrepitvi odnosa. Pogovorita se o tednu, ki je za vama. Včasih vam partner lahko odpre oči in pomaga stvari narediti bolje. Zame so partnerjevi nasveti neprecenljivi.

6. IGRAJTE SE

Dovolite si vzeti čas za igro. Pogosto se mi zgodi, da med tem ko kuham, likam in govorim s partnerjem po telefonu Nik začne jokati. Sit je, previt je, potrebuje pa mojo naklonjenost. Čas, ki ga namenim njemu je pravzaprav tudi čas namenjen meni. Med igranjem pozabim na delo, pa naj bo to za pet minut ali eno uro.

7. SAMOPOMOČ

Določite ritual samopomoči. Meni pomaga deset globokih vdihov in žlica nutelle 🙂

Zapomnite si, časa imamo vsi enako, od nas pa je odvisno kako ga bomo z njim upravljali.

Preberi še: 5 razlogov zakaj mamice potrebujemo 5 minut za kavo

5 zdravilnih gest za usklajevanje službe in družine

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.