Kdaj pričeti z odvajanjem od pleničk (8 pomembnih vprašanj)

Mnoge mame imajo mešana čustva, ko gre za odvajanje od pleničk. Kdaj je pravi čas? Kako se odvajanja lotiti? Moj nasvet je, da ne prehitevajte pravega časa. Ne tekmujte z drugimi mamami, prisluhnite svojemu otroku. On najbolj ve, kdaj je pripravljen. Bodite pozorne na znake, ki vam nakazujejo, da je otrok pripravljen na pomemben korak. Če na vseh 8 spodnjih vprašanj odgovorite pritrdilno je čas za spoznavanje s straniščno školjko.


 Ali je otrok dovolj star?

Otroci so različni. V povprečju lahko pričakujete, da bodo deklice pripravljene na opustitev pleničk okoli 2. leta starosti, fantje pa nekoliko kasneje. Nekateri otroci lahko začnejo kazati znake od 18. meseca starosti, drugi pa ne bodo zanimanje za uporabo stranišča pokazali kasneje. Ne podlezite pritisku – opazujte otroka in delajte v svojem tempu. Ne tekmujte z mama, ki trdijo, da otroci stranišče samostojno uporabljajo že od enega leta starosti. Ko bo otrok iskal službo ga zagotovo ne bodo vprašali, kdaj je prenehal z uporabo pleničk 🙂

Ali otrok ostane suh vsaj dve uri naenkrat?

Dojenčki se rodijo z ničelnim nadzorom mehurja – kar mora iti ven, gre ven. Dojenčku komaj menjate plenico in je že spet mokra. Ko pa otroci rastejo, postopoma razvijajo sposobnost, da zadržijo urin. Ko plenice nekaj ur ostanejo suhe, je to dober znak, da pričnete z uporabo stranišča.

Ali kaže zanimanje za stranišče?

Kljub plenicam veliko otrok že dobro ve vse o stranišču, preden ga samostojno uporabljajo sami. Morda boste ugotovili, da vas malček želi spremljati v stranišče pogosteje in opazuje druge otroke v vrtcu, ki uporabljajo stranišče. Vse to je del učenja.

Nik se s straniščem spoznava že od svojih prvih plezalnih podvigov. Takrat je še plezal za mano na stranišče, kasneje hodil, sedaj pa teče. Še vedno pa ga samo gledava, ko ga poskusim učiti se odzove z glasnim jokom. Ni še njegov čas.

Ali lahko sam hlače potegne gor in dol?

Uporaba stranišča ne vključuje samo nadzora mehurja. Pred tem mora malček osvojiti poteg hlač navzdol in nazaj gor. Zato učenje so najprimernejše hlače z elastiko. Že pred prvim obiskom stranišča lahko vadita slačenje hlač. To vama bo prav prišlo tudi pri tuširanju.

Ali otrok razume preprosta navodila

Uporaba stranišča je pogojena z razlago. Zato je pomembno, da vaš malček lahko sledi preprostim navodilom. Celoten postopek bo lažje stekel.

Je družina pripravljena?

Privajanje na stranišče ne pomeni samo podviga za otroka – temveč tudi za celotno družino. Otrok bo začutil potrebo po uporabi stranišča kadarkoli. Lahko med kosilom, večerjo ali sredi noči. Privajanje na stranišče tik pred počitnicami ali rojstvom bratca/sestrice ni dobra ideja.

Si želi biti čist?

Ker se vaš malček vedno bolj zaveda svojih telesnih funkcij, se tudi zaveda da občutek mokrih plenic ni dober. Nekatere mame za lažje odvajanje pričnejo uporabljati plenice s slabšo vpojnostjo, da otrok hitro čuti razliko. No sedaj ti bodo pravi prišle tiste slabe plenice, ki jih je partner prinesel iz trgovine in te prepričeval, da so plenice pač plenice.

Ali se začne med opravljanjem potrebe skrivati?

Morda boste ugotovili, da trenutki, ko otroka kliče narava, dejansko spremenijo njegovo vedenje. Neha se igrati. Sčasoma se začne skrivati v kotičkih stanovanja in mu potrebuje svoj mir. To kaže nato, da se zaveda kaj se dogaja in ni daleč trenutek, ko bo odšel na stranišče.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.