Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Velika noč mi v spomin prikliče vonj po topli potici, obarvanih prstih in plastičnih lončkih v katere sem nadobudno namaka jajca in potem vso barvo zmešala in ugotavljala, kakšno barvo bom ustvarila.

Letošnja velika noč bo nekaj posebnega. Voščili si bomo preko telefona in jo praznovali v ozkem krogu. Letos mama ne bo prinesla potice in otroci ne bodo od sorodnikov prejeli pisanih jajc. Lahko jo naredimo še bolj posebno. Ker imamo več časa, se lahko lotimo barvanja jajc z naravnimi barvami – rezultat vas bo presenetil.

Kuhanje jajc

V mrzlo vodo dodajte jajca – pazite, da so v celoti prekrita in žličko kisa. Dodajte naravne sestavine (pest ali dve, odvisno od želene intenzivnosti barve) za barvanje jajc in jih skupaj s sestavinami kuhajte 15 minut. Nato jajca z žlico vzemite iz vode in osušite na prtičku ali nastavku. Če želite, da imajo jajca sijaj jih namažite z žličko olja ali podrgnite s koščkom špeha.

Naravne barve za pirhe

Modra barva: Za modro barvo pirhov poleg jajc kuhajte pest borovnic in 2 dcl soka temnega grozdja.

Rjava barva: Jajca kuhajte skupaj z olupki od čebule. Če želite naravne vzorce pred kuhanjem na jajca položite liste dreves in jih zavijte v nogavico.

Zlata barva: Vodi v kateri boste kuhali jajca dodajte nekaj žličk kurkume. Za kuhanje ne uporabljate belih loncev, ker boste kurkumo težko odstranil iz njih.

Zelena barva: Jajca kuhamo skupaj s špinačo.

Roza barva: Roza pirhe boste dobili, če boste za barvilo uporabili rdečo peso, brusnice ali brusnični sok, ali šipkov čaj.

Rdeča barva: Če želite rdeče pirhe, lahko jajca namakate v teranu ali pa zavretku iz lupin rdeče čebule, v soku granatnega jabolka ali pa uporabite maline.

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.