Jezen otrok ali samo še ena razvojna faza

Otroci se lahko razburjajo zaradi malenkosti, ki odstopajo od njihovih pričakovanj. Pogosto planejo v jok, ko jim rečete, da nečesa ne smejo storiti. Kaj se je pravzaprav zgodilo z vašim nasmejanim dojenčkom in ali je čas za preplah?


Po dopolnjenem prvem Nikovem letu so začele po stanovanju leteti kocke in iz stanovanja se je slišal jok. Zakaj je temu tako? V tem obdobju se otroci pričnejo intenzivno učiti o svetu in o tem, kako stvari v njem delujejo. Vsak dan je nov dan učenja in odkrivanja. Radovedno bitje poskuša hkrati narediti veliko novih stvari, raziskati vse kar je mogoče, prijeti predmete, si jih ogledati in jih preizkusiti na vse možne načine (pravimo, da otroci razmišljajo “out of the box” oz. “izven okvirjev”).

Do jeze najpogosteje pride iz treh razlogov. Prvi in zelo pomemben razlog je utrujenost, lakota ali žeja. Zato ob napadih jeze vedno pomislite ali je čas za obrok in ali je otrok naspan. Do jeze pogosto pride tudi, ko otroku stvari ne uspejo točno tako kot si jih je zamislil. V tem primeru z mirnim glasom otroku pokažite drug način (npr. pri zlaganju kock). Tretji razlog za izpade jeze je jeza zaradi nečesa, česar ne more dobiti. V tem primeru ste vi tisti, ki se morate odmakniti iz sobe in mu pustiti čas, da spozna kakšno vedenje je zaželjeno in kakšno ni. Spušanje v prepir ali vaša jeza lahko stvari samo še poslabšajo. Tako vi kot otrok se morate v teh trenutkih nekoliko ohladiti.

In zakaj do jeze sploh pride?

Otrok, si želi biti takšen kot vi, a hkrati samostojen

Včeraj proti večeru sem s krpo brisala balkon in vmes skočila po mleko za Lana. Ko sem se vrnila, sem na balkonu zagledala Nika z umazano krpo v roki, s katero je brisal balkonsko okno. Kako sem reagirala? V kuhinjo sem odšla po drugo krpo in mu jo ponudila v zameno za umazano krpo s katero sem prej brisala tla. Vmes sem mu razložila zakaj krpa za tla ni primerna za brisanje okna. Volk sit, koza cela.

Prepričana sem, da je z vpitjem in samo besedo NE težko kaj doseči. Tudi mi si ne želimo, da bi nas nekdo ves čas kričal in nam preprečeval dejanja brez razloga. Otrok ne ve kaj je narobe. Njemu se zdi popolnoma normalno, da pobriše s krpo za tla tudi steklo – tako kot to dela mamica – le da mamica vmes menja krpo 🙂

Otrok se bori z notranjim konfliktom. Želi kopirati vse, kar počnete – ščetkanje zob, brisanje tal, oblačenje -, hkrati pa mora vaš malček dokazati, da je zelo različna oseba od vas in oblikovati svojo osebnost. Do prvega rojstnega dne se malčki vidijo kot del vas. Njihova razvojna naloga je, da se naučijo, da so edinstveni ljudje. Najboljši način, da malčki pokažejo, da so različni, je, da vam rečejo “ne”. Otroci pogosto rečejo ne, tudi če mislijo ja.

Otroku lahko pomagate skozi to težko fazo, tako da mu ponudite več možnosti. Namesto da bi vprašali, ali bi si želel jabolko – na katerega bo malček običajno rekel “ne” – vprašajte: “Bi si želel jabolko ali hruško?” To bo zmanjšalo potrebo vašega malčka, da reče ne.

Mali raziskovalci

Otrok po enem letu postajajo samostojni, ne znajo pa še predvideti posledic. Skačejo, tečejo in plezajo, hkrati pa se s tem učijo, da je svet ki ga raziskujejo včasih zastrašujoč in nevaren. Niso vsi psi prijazni, in iz tobogana lahko padejo. Čeprav bo otrok tekel stran od vas, se bo vedno znova vračal in preverjal ali ste še vedno tam. Morda bo otrok postal celo bolj neroden kot v preteklosti. Zato je izjemno pomembno, da ste mu na voljo in mu nudite podporo, ko jo potrebuje.

Nik želi plezati na vse kar vidi. Bolj sem se trudila preprečiti njegove podvige, bolj je bilo vabljivo. In kako reagiram zadnje čase. Pomagam mu preplezati ovire in ob tem pazim, da se ne poškoduje. Ko enkrat uspeva, mu drugič ni več zanimivo. Zakaj? Ker je potešil svojo radovednost in gre lahko novim izzivom naproti.

Svet se vrti okli njih

Otroci verjamejo, da se svet vrti okoli njih. So najpomembnejši ljudje v njihovem svetu. Najljubša beseda večine 2-letnikov je “moja.” Da bi dobili tisto kar hočejo,preizkušajo različna vedenja. Če jok ne pomaga poskusijo z udarci, grizenjem, pljuvanjem itd. Ob vsem tem je pomembno, da se na napačno ravnanje ne odzovete ali pa se odzovete s pogovorom. Kričanje lahko otrok razume kot dosego svojega cilja. Dobil je željeno – vašo pozornost.

Pri nas Nikov veliki svet pride do izraza, ko se jaz ali partner ukvarjava z Lanom. Frustracije poskušava preprečiti tako, da se med tem ko en skrbi za Lana, drugi ukvarja z Nikom. V pomoč so nama tudi besedne igre. Med tem ko se Lan hrani, z Nikom ponavaljava poimenovanje predmetov (pokaži lučko, pokaži očka, pokaži mamico, pokaži kužka..), oponašava živali in ploskava.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.