Ima izbira igrač vpliv na karierno pot otroka

Vsak ima spomin na svoje priljubljene igrače, s katerimi se je v otroštvu rad igral. So bili to vlakci, kocke, hišice za lutke ali čajni set? Ni nujno, da otrok, ki se rad igra z legokockami odraste v arhitekta in punčka, ki rada kuha čaj v tajnico. Znanstveniki so si enotni, da otroške igrače vlivajo na izbor kariere. Igrače, ki so značilne za določen spol predstavljajo tveganje, da bi dekleta kasneje odklanjala znanost in matematiko in fantje gospodinjska opravila.


Britanska raziskava dokazuje, da se moramo pri izbiri igrač izogibati presodkom glede spola oz. kaj je primerno za za punčke in kaj za fante. Statistika kaže, da je večina zaposlenih na področju administracije, tajniških del, oskrbe prostega časa in drugih storitev povezanih z socialnimi stiki, ženskega spola.  V poklicih znanosti, raziskav, inženiringa in tehnologije prevladujejo zaposleni moškega spola. Podobno je tudi v Sloveniji. Če ste imeli kdaj priložnost sesti v klop Fakultete za računalništvo in matematiko v Ljubljani ste lahko opazili, da gre za generacijo fantov in manjšine deklet.

Leta nazaj sem razmišljala ali naj se vpišem in začnem matematično karierno pot ali naj se raje odločim za ekonomijo. Je imela pri izbiri vlogo igra s kockami, avtomobilčki in barbikami le toliko, da sem se šla modno revijo in drugim barbikam prodajala ročno zašite obleke? Ne vem. Vem pa, da v ekonomiji in podjetništvu zelo uživam.

Družbeni vzorci in marketing

Kdo je bolj “kriv” težko rečemo. Podobno kot kura in jajce. Marketing se prilagaja družbi in marketing družbo lahko spreminja. Pravzaprav krivec ni pomemben. Proizvajalci igrač s trženjskimi prijemi poskušajo igrače orientirati glede na spol. Npr. roza kuhinja, čajnik s srčki, ljubki škorenjčki s pikicami. Že škatla artikla pove ali je artikel namenjen punčkam ali fantkom. Na lego kockah so večinoma fantki in na kuhinjah punčke. Ste že slišali reči mamo, ki pričakuje otroka nasprotnega spola, da bo sedaj morala kupiti vse igrače na novo?

Velikokrat sem tudi sama v dvomih pri nakupu igrač. Niku nameravamo kupiti otroško leseno kuhinjo in večina jih je roza. Za fantke naj bi bili bolj primerni žari ali stojnice s sadjem in zelenjavo. Celo čajne sete imajo večinoma v roza barvi, vseeno pa se najde kakšna izjema. Jasno razdeljeni rožnati in modri prehodi z lutkami in čajnimi garniturami na eni strani ter tovornjaki in gradniki na drugi strani se počasi brišejo, še vedno pa je na nekaterih področjih težko najti igrače, ki so primerne za oba spola. 

Zanimivo je, da so se v 70. letih otroci igrali z različnimi igračami, različnih barv. Nihče se ni ukvarjal z barvami sobe in stili. Pri nas doma imamo igrače vseh barv, od roza do zelene. Žive barve so Lanu veliko bolj zanimive kot umirjene barve. Ne smemo pozabiti, da so barve stimulacija možganom za razvoj in je zelo pomembno, da ima otrok široko izbiro.

Lahko starši vplivamo na izbiro poklica?

Raziskave potrjujejo, da se otroci najraje odločajo za poklice, ki so jim blizu. Če radi hodijo v šolo in se učijo velikokrat izberejo poklic učitelja itd. Otroštvo je najboljše obdobje za spoznavanje poklicev brez stereotipov. In napačno je razmišljanje, da je pametno otroku pri treh letih kupiti set za zdravnike, mu kupiti družinski priročnik o zdravju in ga spodbujati, da postane zdravnik. To je vaše preferenca in ne njegova. Otroku dajte možnost izbire. Zato je tako pomembno, da se v vrtcu učijo o poklicih, tako se bodo lažje odločili.

Otroci se rodijo s karakterjem, ki jih usmerja k določenim preferencah pri izbiri igrač. Različne igrače dajejo različna sporočila o tem, kaj je primerno za fantke in kaj za punčke. Pomembno je, da ima otrok možnost igrati z igračami za punčke in fantke. Tako ima večjo izbiro pri odločitvi za poklic, ki mu najbolj ustreza in ni voden do izbire. V praksi je to zelo težko. Zagotovo ne boste kupovali barbi hiške, samo da vidite, če je otroku všeč. Najboljši način je, da fantke spodbujate k igri s punčkami in obratno.

Vzemite otroka sabo v trgovino in naj si sam izbere igračo za rojstni dan. Povsem napačno je, da se otroka vleče stran od igrač, ki so “punčkaste” ali obratno. Ne pomeni, da bo punčka, ki obožuje lego kocke postala arhitekta, morda se bo z legokockami naučila postaviti dobre temelje v odnosu, ki so bistveni za kvalitetno postavitev strehe.

Z omejevanjem izbire, ki je na voljo otrokom s kategorizacijo igrač po spolu, pošiljamo jasno sporočilo, da nekatere možnosti niso na voljo za oba spola; in to se v glavah otrok močno širi na izbiro kariere tako na zavestni kot na podzavestni ravni.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.