Kaj mi delodajalec lahko neobdavčeno podari ob rojstvu otroka?

Darilo delodajalca ob rojstvu otroka je vsekakor lepa – vendar neobvezna gesta. Ali se bo za darilo delodajalec odločil ali ne je, je odvisno od finančnega stanja delodajalca in prakse. 


Darilo se šteje kot boniteta

Na podlagi določil 39. člena ZdoH-2 predstavljajo darila, ki jih zagotovi delodajalec na podlagi ali zaradi zaposlitve nekdanjemu, sedanjemu ali bodočemu delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu boniteto. Boniteta pa je vsaka ugodnost v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi, ki jo delojemalcu ali njegovemu družinskemu članu zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo.

Sem sodijo bonitete kot so telefon, uporaba službenega vozila, pustni krofi in druge dobrote za praznike do vrednosti 13 €.

Delodajalec, ki obdari osebe, ki so v delovnem razmerju in študente za višje znesek od 13 EUR mesečno, potem mora delodajalec obračunati dohodnino iz naslova izplačila bonitete. Delodajalec lahko obdari neobdavčeno osebe, ki so v delovnem razmerju (to ne velja za študente) do 13 EUR mesečno, če obdarjevanje ne poteka redno in pogosto.

Meja ja torej 13 €, za kar je možno že poslati telegram z igračko v porodnišnico.

Če se otrok rodi decembra

Delodajalec lahko obdari neobdavčeno zaposlene po Zakonu o delovnih razmerjih in tudi študente, če delodajalec podari otroku delojemalca, ki ni starejši od 15 let, darilo v mesecu decembru in če njegova vrednost ne presega 42 eurov. Po navadi podjetja za ta znesek kupijo božična darila zaposlenim in si s tem znižajo dobiček. Vendar pozor! Obdarovanje zaposlenih ni obveznost. Odvisno je od navade v podjetju in odločitve vodstva. Delodajalec se lahko odloči, da bo otroke zaposlenih, ki so v delovnem procesu obdaril z darilom do 42 €, vam – ki ste na porodniškem dopustu pa na dom poslal darilo ob rojstvu otroka v mesecu decembru do 42 €.

Za boniteto v naravi se šteje tudi darilni bon, čeprav predstavlja denarno vrednost. Glede te dileme je bilo že kar nekaj govora in FURS je zavzel stališče, da se darilni bon šteje kot boniteta.

VIR: ZDoh-2-NPB24, 39. člen

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.