Kaj bi morali o razvoju otrok vedeti vsi starši

Razvoj otrok lahko nekoliko odstopa, vseeno pa sledi pričakanemu zaporedju. Že na prvem pediatričnem pregledu v tabelo pediater označi koliko otrok zmore pri določeni starosti in česa ne. Okoli tega nekateri starši skrbijo. Pa ne toliko zaradi pomena sledenja rezultatov kot tega, da so sosedovo Majo pohvalili in je vse naredila z odliko. Tukaj ni odlik. Gre le za merjenje razvoja, ki je zelo pomembno za diagnozo kasnejših morebitnih težav.


Moja izkušnja, ni tvoja izkušnja

Priznam, da se tudi jaz včasih zalotim pri primerjanju. Njen otrok zmore toliko, moj toliko itd. Pri drugem otrok je lažje, ker v vsakem trenutku opazim, kako sta si sinova različna in sprejemam dejstvo, da je različna hitrost razvoja ok.

Vsak od nas ima svoje izkušnje s svojimi otroci, ki se lahko zelo razlikujejo od izkušenj nekoga drugega. Pogosto ljudje ob rečejo, tudi jaz:  “moj otrok tega ne počne ali moj otrok pa že ni tak”. Pogosto pozabljamo, da če nekaj ne velja zate, ne pomeni da ne velja za nekoga drugega in ne pomeni, da se tebi lahko zgodi. Pri nekaterih otrocih nasveti tvojih prijateljic ne delujejo, včasih ne delujejo tudi nasveti pediatra in specialistov, kot starša bosta morala najti svoj način reševanja težave.

Pri dveh sinovih imam različno vzgojo. Fanta sta popolno nasprotje. Nik je nežen, ko mu nekaj ne uspe to pokaže z jokom, shodil je pri 11 mesecih. Lan se je okoli 10 mesecev prvič postavil na noge. Beseda Ne zanj pomeni naval smeha in preizkušanje meja, se rad objema, ne morem pa trditi, da je pretirano nežen. Jasno je, da vzgojo prilagajam njunemu karakterju upoštevajoč vpliv enega na drugega in vzgoja enega ni enaka drugemu. Je drugačna in kljub temu poštena.

Vse je lahko resnica

V človeški naravi je, da iz podatka poskušamo narediti informacijo oz. podatku dati smisel in ga spredalčkati v naših možganih tja, kamor sodi. To pomeni, da najbolj verjamemo tistemu, kar se nam zdi verjetno in sovpada z našimi preteklimi izkušnjami. Če vaš otrok ni imel razvojnih težav in je bil nadpovprečen bo za vas toliko bolj zanimiv podatek sosede, ki ima otroka s težavami. Če bodo težave “nenavadne” ji najbrž ne boste verjeli.

Pediatri se zato vse bolj opirajo na video posnetke otrok, ki dokazujejo nenavadno vedenje ali vedenje, ki bistveno odstopa od normalnega.

Časovnica razvoj otrok v knjigi naj bo bolj za oporo kot za pravilo

Nekateri otroci se usedejo prej, drugi kasneje. Enako velja za hojo, govor itd. Nik ni jedel z žlico do drugega leta. Nekega jutra, ko sem jaz kuhala kavo, on pa je čakal da mu pomagam pri hranjenju, je vzel žlico in pojedel celo skledo čokolešnika – SAM. Drugi otroci so sami jedli že veliko prej.

Ni pomembno ali se zgodi en mesec prej ali en mesec kasneje, pomembno je, da sledi zaporedju. Zato ne skrbite, če vaš otrok še ni osvojil vsega iz knjige. V nekaterih stvareh otroci lahko neverjetno presenetijo, v drugih pustijo čuden občutek. Lan se zvečer sam po vojaško odvleče v kopalnico na kopanje na podlagi mojih besed, zna reči pa-pa in pomahati, ne zna pa samostojno stati. Nekateri otroci hitreje napreduje na gibalnem, drugi na verbalnem področju. Kasneje se vse izravna.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.