Zakaj se moj dojenček udarja z glavo v posteljico?

Namesto ljubkega ma-ma, joka ali drugih zvokov me vsako jutro zbudi glasno udarjanje Lanov glavice ob stranico posteljice. Enako se dogaja pri kosilu ob stolu in včasih celo na tleh. Pričelo se je pri 3 mesecih. Šele pri desetih mesecih so mu laski začeli prikrivati plešo, ki je nastala zaradi udarjanja. Zakaj nastane in kako pomagati?


Približno 20 % dojenčkov udarja z glavo ob površino, od tega je ta pojav trikrat pogostejši pri fantkih kot pri punčkah. Udarjanje z glavo se prične okoli 6 mesecih, lahko tudi prej in doseže vrh med 18 in 24 mesecem. Brez skrbi. Večina otrok to fazo popolnoma preraste do tretjega leta.

Zakaj do tega pride?

Točnega vzroka pravzaprav ne poznamo, ker v tej starosti otroci še ne govorijo. Možnostih je več razlogov.

  • Samo sprostitev. Nekateri otroci se pred spanjem sproščajo tako, da božajo odejo, Nik si je mrmral, obstajajo pa tudi otroci, ki se uspavajo z bolečino. Tolčenje z glavo ob steno ali drgnjenje po površini levo in desno in s tem povzročanje neprijetnih občutkov je način sproščanja.
  • Če udarjanje z glavo poteka ritmično, je to za otroka podobno kot štetje ovčk. Iskanje ritma se lahko kaže tudi tako, da se otrok sredi noči zbudi, postavi na vse 4 in začne zibati, tudi to je počel Nik. Takim otrokom pri spanju pomaga tudi zibanje v ležalniku.
  • Eden izmed razlogov za udarjanje glave ob površino je tudi bolečina na drugem delu telesa. Otrok si želi s povzročanjem nove bolečine omiliti drugo bolečino kot npr. vnetje ušesa.
  • Nekateri otroci z glavo udarijo zato, da sprostijo napetost in frustracije. Majhni otroci še ne razumejo svojih čustev in ne znajo z njimi delati, zato je to eden izmed načinov, da se spopadejo z nezadovoljstvom.
  • Nekateri otroci udarjajo zato,  ker potrebujejo močnejše dražljaje. Ti otroci imajo visok prag bolečine.
  • Zelo redko udarjanje z glavo predstavlja razvojne težave, kot so npr. avtizem.

Posledice udarjanja z glavo ob posteljico

Kako pomagati dojenčku, ki tolče z glavo ob tla ali steno?

Ignorirajte

Velikokrat se starši prestrašimo. Nenadoma se iz otroške sobice slišijo čudno zvoki in pogled na otroka, ki se tolče z glavo ob zid, je res zastrašujoč. Včasih to počne še raje, ko opazi da smo ga prišli pogled. Bolj ga gledaš, bolj mu je zanimivo.

Predlagam, da poskušate dejanja ignorirati. Na hitro preglejte okolico, če so v bližini nevarni predmeti. Če jih ni, ne skrbite in poskusite ignorirati. Mi smo v Lanovo sobico namestili kamero. Vsakič ko slišim čudne zvoke, preverim preko telefona kaj se dogaja.

Pazite na poškodbe

Specialistka v razvojni ambulanti mi je povedala kar nekaj zgodb pacientov, ki so ostali brez zobkov in se hudo poškodovali. Zato je zelo pomembno, da odstranite vse kar bi lahko otroka poškodovalo. Ne pozabite tudi na kocke in ostale plastične igračke.

Če je udarjanje predhodna faza spanja, bo otrok ob udarjanju postajal vse bolj zaspan in hitro se lahko zgodi, da izgubi ravnotežje in pade na trde igračke. Kar je za nežno glavico lahko problematično.

Otroka nikoli ne pustite brez nadzora

Otroci lahko začnejo nezaželeno navado izvajati kjerkoli, tudi zunaj ob betonski steni. Kar lahko povzroči resne poškodbe.

Stran z zaščitami

Preden sem o motnji govorila s specialistko sem za Lanov hrbet nastavila ogromno opico. Napaka! Igrača da otroku občutek varnosti in se še raje vrže nazaj in še močneje tolče z glavo, ker išče občutek, ki ga dobi ob trdni površini.

Dotik

Dotiki delujejo čudežno. Če vas otrok vidi in ve da ste v bližini, ko začne udarjati z glavico ob posteljico ali stolček ignoriranje več ne pride v poštev. Raje ga nežno primite za ramo ali nogico. Toliko da dobi občutek, da ste ob njemu. Pri Lanu je to edina metoda, ki pomaga, seveda če jo izvedete pravi čas. Ne počnite tega, ko otrok udarja z glavo že nekaj časa. Če boste k otroku pritekli bo dobil občutek, da vas je s svojim dejanjem poklical. To bo njegov novi način, da pridobi vašo pozornost.

Morda vas zanima tudi: 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.