Kako se otroci vidijo v ogledalu?

V povprečju odrasla se odrasla oseba pogleda v ogledalo osemkrat. Kako pa je z dojenčki? Vsi smo že postavili dojenčka pred ogledalo in se spraševali ali vidi le odsev ali se dejansko zaveda, da vidi sebe. Za odgovor potrebujete le nekaj šminke in eksperiment se lahko začne. 


V klasičnem psihološkem eksperimentu v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so raziskovalci odvzeli skupino otrok, starih od 6 do 24 mesecev in jim na nos nanesli nekaj rdečila. Nato so otroke postavili pred ogledalo, da bi videli, kako se odzivajo. Tukaj so ugotovili:

  • dojenčki stari med pol leta in enim letom mislijo, da je otrok v ogledalu drug otrok. Nasmehnejo se in prijazno pristopijo do otroka.
  • otroci med 13 in 18 mesecem  se v tem trenutku odzovejo z nekoliko večjim oklevanjem. Raziskovalci niso prepričani, ali otroci vedo, da so odsev oni sami ali še vedno mislijo, da gre za drugega otroka.
  • Po 18 mesecu otroci jasno prepoznajo, da je odsev v ogledalu njihov. Jasni znak tega je, da se med gledanjem v ogledalo dotaknejo pikice šminke na lastnem nosu, namesto da bi se dotaknili ogledala.

Študije na živalih so pokazale, da se nekateri bolj inteligentni sesalci, kot so sloni, delfini in šimpanzi, prepoznajo v ogledalu. Ali to pomeni, da imajo te živali miselni koncept “sebe”? Kdo ve? Zdi se malo verjetno, morda pa je tako. Vse te živali imajo dokaj zapletene miselne sisteme, zato morda imajo koncept samega sebe.

In kako se je na test z ogledalom odzval Lan?

Že prvič ko je zagledal prikupen obraz v ogledalu, je kar zažarel. Obračal je glavo sem ter tja in navdušeno opazoval, kako dojenček v ogledalu posnema vsak njegov gib. Pri enem letu še vedno to počne in zdi se, da niti za trenutek ne pomisli, da je v ogledalu njegov odsev. Enako je reagiral tudi Nik pri tej starosti.

Pri 18 mesecih Nik svojega odseva še ni prepoznal. Šminko si je poskušal odstraniti iz nosu pri 19 mesecih in se začel namensko gledati v ogledalo. Ljubki dojenček v ogledalu je za Nika izginil, ostal je le odsev.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.