Kaj mora storiti očka, preden dojenček pride domov?

Prihod dojenčka iz bolnišnice je pomemben dogodek v življenju vsakega očeta. Oba bosta potrebovala čas, da se bosta prilagodila novemu družinskemu življenju. Dojenček bo za vedno spremenil vajino življenje. Ne bosta več Maja in Jure ampak mami in oči. 


Pripravi dom za dojenčka

Med tem ko bo mamica v porodnišnici okrevala po porodu, tebe čaka ogromno dela. Že pred odhodom v porodnišnico bodi partnerki v popolno oporo. Sestavi posteljico takoj ko te bo zato prosila, če tega ne boš storil, jo bo sestavila sama. Namesto nje posesaj prah in pomij posodo.

Novopečena mamica bo iz porodnišnice prišla utrujena in najmanj kar si želi je umazana posoda in oblačila. Pred prihodom mamice in dojenčka pospravi stanovanje da bo prijetno gnezdece za novega družinskega člana.

Spoznaj se z otroškimi izdelki

Mesec dni pred rojstvom se z bodočo mamico skupaj odpravita v trgovino po otroške pripomočke. Ob nakupovanju imaš priložnost, da spoznaš otroške artikle in jih lahko, ko bo mamica bolnišnici in na med posvečenimi 6 tedni kupiš sam.

Med tem ko bosta mamica in dojenček v porodnišnici poskusi zapeti/odpeti trakove lupinice, jo namestiti v vozilo in sestaviti voziček. Časa boš imel več kot dovolj.

Pobrskaj po otroški omari, preberi si deklaracije izdelkov in zapomni si lokacijo. V prvih dneh sobivanja z dojenčkom, boš pogosto slišal besede: “kje imamo…” , “a mi prineseš…”, “prosim odnesi…”

Pomoč pri dojenju

Je že res da očki ne dojijo imajo pa kljub temu zelo pomembno vlogo. Materino mleko je najboljša hrana za vajinega otroka. Lahko traja tudi nekaj tednov preden se bosta mamica in dojenček ujela. Tvoja podpora in spodbuda bosta mamici pomagala pri premagovanju strahov.

Mamici lahko pomagaš tako, da skrbiš za njeno hidracijo, ji nosiš vodo in odganjaš nadležne obiske. Tašča in tvoja mama bosta prvi, ki bosta želeli spoznati otroka. Nekatere so celo tako vsiljive, da ne želijo razumeti, da mamica in dojenček potrebujeta čas, da se navadita eden na druga.

Ti si tisti, ki lahko postaviš pogoje in zahtevaš od obiskovalcev, da se pred prihodom najavijo in ne zvonijo. Če bo mamica zaupala vate in posledično vase bo dojenje zagotovo steklo.

Nazaj na delo

Po enem mesecu boš odšel nazaj na delo. Takrat bo mamica pri polnih močeh, hkrati pa pogosto zelo utrujena. Dogovori se s svojo mamo, sorodnico ali sosedo, ki ji partnerka zaupa, naj jo pridejo pogledat in ji nudijo pomoč.

Mame velikokrat ne priznamo, da potrebujemo pomoč, v sebi pa jočemo in se lomimo. Vsaka deseta mamica zboli za depresijo, pri 1 % depresivnih mamic depresija traja več kot tri leta. Ne pozabi, da sta še vedno ti in ona in ne samo mami in oči. Po napornem delavniku jo objemi in se ji zahvali za trud, ki ga namenja otroku. Njena služba traja 24/7. Medtem ko boš ti spal in nabiral moči za delo, bo ona bdela ob posteljici in mirila dojenčka. Medtem ko boš ti na malici bo ona z umazanimi lasmi jedla šele zajtrk in medtem ko boš ti izmenjaval mnenje s prijatelji bo ona iskala rešitev za otrokov zamašen nosek.

Ostani pozoren

Tvoja partnerka je postala mamica in ti si postal očka. To je vajina nova dodatna vloga in ne vloga, ki je zamenjala prejšnjo partnersko vlogo. Ne pozabita si vzeti časa zase, čeprav je to samo 10 minut ob pitju jutranje kave, ogledu poročil ali objemu. Ne pozabita eden na drugega.

Priznam, ne bo vama uspelo oditi v kino in se voziti po mestu več ur. Cenita  trenutke, ki jih imate. Hitro se vama lahko zgodi, da bosta pozabila eden na drugega in se nekega dne zbudila kot cimra in ne več kot partnerja.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.