Primerjava med prvo in drugo nosečnostjo

Tako kot je magičen prvi poljub, je magična tudi prva nosečnost. Ti in dojenček v 9 mesecih oblikujeta posebno vez. Z roko v knjigi preživiš ure in ure, sanjaš kako bo videti malček, napolnjena si s pričakovanjem, ki bo ostalo do konca življenja. Po koncu potovanja imaš veliko znanja, izkušenj in občutka lastne moči.  In potem minejo meseci in leta ko ponovno odpotuješ na življenjsko potovanje, stvari so drugačne, poznane.

Znanje

1.nosečnost

Ko sem bila noseča s prvim sinčkom sem prebrala vse knjige o nosečnosti in rojstvu, le da bi bilo lažje. Brala sem forume, spraševala v skupinah in se čudila sonosečkam, ki imajo toliko znanja o vsem. Poznajo vse odgovore in so žive enciklopedije.

2.nosečnost

Zmanjkuje mi časa, da bi prebrala vse knjige, ko pa vseeno najdem čas ugotovim, da tisto kar piše v knjigi že vem. Polna sem znanja in moči za nov zaključek potovanja. Aktivna sem samo v Facebook skupini aprilke 2020 in svojem blogu. Znanje je še čisto sveže in nimam potreb, da bi brala dodatno literaturo.

Prehranjevalne navade

1.nosečnost

V prvi nosečnosti sem se strogo izogibala sveže zelenjave in sadja. Kuhala sem si kompote in močno hrepenela po solati. Zapisovala sem si količino popite vode, vsako jutri spila korenčkov sok in pojedla ogromno vitaminov. Med tem ko sem jedla sir in pila vročo čokolado me je pekla vest, je to dobro za otroka?

2.nosečnost

Sprejela sem dejstvo, da sadje in zelenjava ne ubijata, pomembna je le dobra higiena. Med tem ko me za hlače vleče majhen Nikec in Lord za copat niti pomislim ne, da bi odšla na tržnico po BIO sadje in si iz njena naredila kompot. Kaki dobro operem, olupim in vanj zagrizem z največjim užitkom, to je življenje :). Ko mi zapaše nekaj sladkega vzamem dolgo žlico in pojem 1-2 žličke Nutelle. Kljub temu kg ostajajo v meji normale, tako kot pri prvi nosečnosti. Če sem jaz srečna, je srečen tudi otrok v trebuščku.

Zavedanje o nosečnosti

1.nosečnost

Ves čas sem imela v glavi dejstvo, da sem noseča. Previdno sem hodila po stopnicah in pazila, da ne bi vzdignila kaj pretežkega. Ves čas sem govorila o nosečnosti, delala načrte, nakupovala za prihajajočega malčka (Seznam stvari za dojenčka, ki jih ne potrebujete) in razmišljala o vzgoji. V glavi imaš opomnik na počitek, ki te ob rahli utrujenosti že položi v posteljo.

2.nosečnost

Oh, saj res, noseča sem. Mogoče pa ne bi smela otroka, ki ima že skoraj 11 kg, nositi okrog. Velikokrat me boli hrbet in potem se spomnim, da je to zaradi nosečnosti (moj trebušček v 21. tednu je še dokaj majhen). Premalo počivam, ker ni časa. Imam ogromno energije za kuhanje kosil, peko sladic, zbujanje sredi noči, kopanje sinčka in sprehode.

Trebušček v prvi in drugi nosečnosti

1.nosečnost

V prvi nosečnosti sem imela izjemno majhen trebušček. Na vsakem ginekološkem pregledu je ginekolog poudarjal, da velikost trebuha nima nič z velikostjo otroka. Dvakrat sem odpovedala nosečniško fotografiranje, ker ni bilo veliko za slikat.

2.nosečnost

Svojega trebuščka več ne primerjam s fotografijami trebuščka iz Google, bo pač manjši, tako kot je bil v prvi nosečnosti, kar je pravzaprav prednost. Mogoče bo pri tej nosečnosti dovolj velik za nosečniško fotografiranje.  Večina nosečnic ima v drugi nosečnosti trebuh večji in rodijo tudi večjega otroka. Ni pa nujno!

Raven navdušenja

1.nosečnost

V prvi nosečnosti te vsi kličejo, ti čestitajo in so izjemno veseli za tvojo nosečnost. V tebi raste čudež življenja, ki ga ni nihče pričakoval.

2.nosečnost

Še vedno dežujejo čestitke in dobre želje. Druga nosečnost je bila za okolico pričakovana. Raven navdušenja je nižja in nekoliko bolj umirjena. Okolica več ne sprašuje o datumih pregledov in vse manj je govora o nosečnosti.

Materinski slog

1.nosečnost

Celotno garderobo sem zamenjala s kjut nosečniškimi oblekicami s simpatičnimi napisi. Nosila sem lušne obleke in nakit ter si ves čas ličila obraz. V porodnišnici sem si vsako jutro nanesla ličila in hodila okrog popolnoma urejena.

2.nosečnost

Za popolno ličenje ni časa. Naličim se 2-3x tedensko, ko odhajam po opravkih. Nosim udobne nosečniške pajkice in daljši pulover.

Pričakovanja

1.nosečnost

V prvi nosečnosti sem podlegla sladki naivnosti. Niti sanjalo se mi ni, da bo starševstvo včasih zelo zahtevno. Nisem razmišljala o poporodnem zdravljenju in spanju. Moje misli so prevzele čudovite fantazije o ljubkem dojenčku v čudovitih majhnih oblekicah.

2.nosečnost

Vem kaj me čaka. Z prvim otrokom sva imela srečo, saj je pravi priden biserček. V glavi si predstavljam dojenčka, ki bo 5 x bolj naporen.

Strahovi

1.nosečnost

Čudni izpuščaji, bolečine, špikanje…vsega me je bilo strah. Zagotovo je kaj narobe, umiram… Kupovala sem posebne bio šampone in balzame za lase. Partnerja sem skoraj izselila iz kopalnice zaradi olj, mask in balzamov.

2.nosečnost

Verjamem ginekologu. Če pravi, da je vse uredu je uredu. In če me kdaj pa kdaj špikne v hrbtu ali okoli trebuha je popolnoma normalno. Uporabljam enake kozmetične proizvode kot sem jih pred nosečnostjo.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.