Kaj sem naredila drugače pri selitvi drugega otroka v svojo sobo

Kdaj bom končno lahko v miru prebrala vse tiste članke, ki sem si jih dala pod priljubljene na prenosniku in kdaj bom lahko spala malo dlje? Takrat ko vame ne bodo strmele velike radovedne oči.


Nika sva zaradi najine gripe dala v svojo sobo že pri dveh mesecih. Takrat se mi je zdelo razumljivo, da gre v svojo sobo čimprej. Sedaj pa si lahko priznam, da je bila to napaka. K njemu sem hodila 2x – 3x na noč. Kvaliteten spanec je bil v tistih časih prej izjema kot pravilo. Postala sva nadzornika varnostne kamere, ki naju je opozorila ob vsakem večjem premiku – pa si predstavljaj kako nama je bilo. In kot pravi večina staršev – pri drugem delaš marsikaj drugače.

Kaj je bilo pri Lanu drugače?

Lan celo noč prespi že od drugega meseca. Ob tem moram poudariti, da se zbujava zelo zgodaj, okoli pete ure zjutraj. Kar ustreza tudi meni, ob zame jutranjih in nekatere sredi noči, opravim večino tihih gospodinjskih opravil, kot so zlaganje perila, brisanje prahu, pometanje itd.

Zadnji mesec ugotavljava, da Nik počasi dojema razliko in hoče biti na vsak način pri nama. Neštetokrat je zvečer prišel k nama z medvedkom in odejico s katero se je pokril in zaprl oči. Ko sva mu razložila, da tako ne gre, je poskušal zaspati v Lanovi posteljici – tudi ko ta ni bila prazna. To je bil trenutek, ko sva dojela, da morava Lana preseliti v svojo sobo.

Prvi trenutki v svoji sobi – bil je navdušen. Dokler ni ugotovil, da selitev pomeni odsotnost mamice in očka. Takrat se je začel jok. Stopila sem do njegove posteljice, ga pobožala in ostala ob njemu dokler ni zaspal. Uspelo je! V posteljo sem ga spravila že ob 19.00.

Kaj sva še naredila drugače?

  • Nisva ga postopoma navajala na novo sobo, ampak sva mu jo uredila in ga preselila. Pri Niku sva z uvajanjem na svojo sobo začela že zelo zgodaj. K popoldanskemu počitku sem ga že odlagala v njegovo sobo. V sobi sv
  • a imela tudi računalnik, kar je bilo zelo moteče in tega ne bi več ponovila. V tistem trenutku se mi je zdela dobra ideja za pesmice in pravljice.
  • Pri ureditvi sobice sva velik poudarek dala svetlobi. Tako odrasli kot otroci za dober spanec potrebujemo nežen vir svetlobe in ne lestenca. Kupila sva stoječo svetilko z nežno svetlobo in lava luč. Oboje v sobi ustvarja pravo pravljico. Prav nama pride tudi reflektor zvezdnega neba, ki sva ga ugodno kupila na Ebay-u.
  • Previjalne mize pri Lanu že nekaj časa nimava več. Dobro se znajdemo s pralno, nepremočljivo podlago. Namesto tega, sva sobico opremila s piklerjevem trikotnikom, na katerega sta nora tako Nik in Lan.
  • Zvečer v termo vrečko pripravim čaj in ga položim na predalnik. V primeru, da bi ponoči prišlo do hude žeje – mleka ponoči Lan ne pije več.
  • Med spanjem v postelji nima igračk za razliko od Nika, ki je ob robu postelje imel celo plišasto kraljestvo.
  • Držimo se rutine. Vsak dan hodi Lan spat ob 19.00. Pri Niku je bila časovnica včasih porušena zaradi najinih obveznosti ali njegove trme.
  • Lan in Nik sta si karakterno zelo različna. Nik obožuje kocke, je sramežljiv in ekstra trmast že od rojstva. Lan vse težave rešuje z nasmehom in mirnostjo. Obožuje obraze in v veselje mu je spoznavanje novih ljudi, kolikor je to med korono mogoče. Krizo selitve taki otroci veliko lažje prebrodijo, če v tem niso sami in imajo poleg sebe lutko s človeškim obrazom. Zato se je poleg Lana preselil tudi Čarli, ki ga vsak zvečer opazuje iz omarice.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.