5 stvari, ki naredijo ime otroka posebno

So bodoči starši, ki že pred spočetjem vedo, kako bodo klicali svoje otroke in so tisti, ki se odločijo šele v času nosečnosti. Tisti starši, ki do rojstva ne uspejo uskladiti želj glede imena imajo 30 dni po rojstvu čas, da določita otrokovo ime, sicer ga določi uradna oseba na občini sama. Nekateri izberejo unikatno, drugi tradicionalno ime in nekateri nekaj vmes. Pod črto vsako ime nosi poseben čas in svojo zgodbo. Je prvo darilo, ki ga bo otrok dobil od vas in ga bo nosil celo življenje in neizbrisen del človekove identitete.


Spadam med tiste starše, ki so ime prvega otroka izbrali že davno nazaj. Bila sem prepričana, da je to ime, ki ga bom nadela svoji punčki. Odvzela sva črko a in dobila čudovito ime Nik.

Izbira za ime drugega otroka je vse prej kot enostavna. Pregledala sva številne sezname, si na list izpisala imena, ki so nama všeč, list razrezala na koščke tako, da je bilo vsako ime na svojem listu in naslednji dan izvlekla ime Lan iz mojega fancy rdečega klobuka.

Poznate osebo z enakim imenom

Pri izbiri imena otroku pomislite na osebe z enakim imenom. Ste z osebami dobro razumete? Je to ime, ki vama bo prinašalo lepe občutke? (Pri tem ne mislim na imena najstniških simpatij, tega se raje izogibajte).

Ne morem vam povedati, kolikorat sem pri izbiri izgovorila stavek: “Potem bo izgledal kot…”, ali pa “a veš, ko sem ti govorila o tistemu fantu, ki…” …na koncu koncev nama je uspelo sestaviti seznam.

Vse več staršev poskuša najti edinstveno ime. Kar je lahko po eni strani super, po drugi strani pa se morate vprašati zakaj nihče ni izbral tega imena. Imejte v mislih, da je v svetu ogromno uspešnih ljudi s popolnoma običajnimi imeni.

Sliši se dobro

Če se ime sliši dobro, še ne pomeni, da ne bo osebi, ki ga bo nosila predstavljajo težav. Ponovite ga 10x zaporedoma, se še sliši dobro? Kaj pa z različnimi toni. Se dobro sliši tudi kot vpoklic ali na discipliski način. Ime se mora slišati dobro tudi za osebo, ki bo nekoč odrasla in ne samo za otroka.

Nekatera imena dobro pristajajo obrazu, druga ne. To potrjuje tudi nedavno opravljena raziskava na univerzi v Jeruzalemu. Kjer so vprašani s 35 % natančnostjo izmed več naštetih imen, pravilno izbrali ime, ki sodi k določenemu obrazu.

Test vzdevkov

Starši otrokom pogosto nadenemo pomanjševalnice, kot je naš Nikec Pikec in Lanko Panko. Naredita otroku uslugo in pomislita kakšne vzdevke ju bodo nadeli prijatelji v osnovni in kasneje srednji šoli.

Pomen imena

Ime ima za osebo, ki ga nosi poseben čar. To potrjuje tudi dejstvo, da se nekateri otroci že od čertega meseca dalje odzovejo na svoje ime.

Moč imena in njegov pomen lahko otroku predstavite že zelo zgodaj preko personalizirane pravljice čar mojega imena, ki jo naročite TUKAJ. Čudovite barvne ilustracije so prava paša za majhne otroške oči. Nika je knjiga popolnoma prevzela.. Skozi mehke podobe in unikatno zgodbo vsak večer odplava v svet sanj.

V pravljici čarobna vila Nika odpelje skozi gozd do mogočnega drevesa, skupaj se sprehodita čez puščavo, preplavata morje in na koncu prideta do pomena otrokovega imena. Zakaj sta mu izbrala ravno to ime pa je vajina zgodba.

Ime, ki ga boste ponavljali in ponavljali

Ne pozabite, da je otrokovo ime, ime ki ga boste v življenju izrekli večkrat kot pa boste izrekli ime partnerja. Če izbirate ime fantku ne pozabite na priimek. Se poda imenu ali zveni “čudno”? Ob končni odločitvi imena imejmo v mislih, da bo otrok ime nosil celo življenje. Ime bo napisal v šolski zvezek, na vrh ocenjevalnega testa, v prošnji za službo in nekoč ga bo s tem imenom klicala ljubljena oseba.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.