Ribnica – dežela suhe robe, ki jo je vredno obiskati

Približno eno uro stran iz Ljubljane na juhovzhodu slovenije leži čudovito mesto, zaznamovano z zadnjo zažgano čarovnico na grmadi, čudovito legendo o zlati ribnici, zanimivimi ljudmi in kotički, kjer sem preživela svojih 18 let.


Iz Ribnice v Ljubljano

Ribnica je skozi moje oči povsem drugačna kot tista skozi oči občanov. Kot občasna obiskovalka spremembe opazim hitreje kot občani, ki živijo z njimi. Obveznosti, služba in ljubezen me je odpeljala v prestolnico. Prva leta sem se še močno oklepala svojega kraja. Ljubljančani so po naglasu spoznali, da ne sodim k njim, tudi sama se nisem počutila tako. Vsak vikend sem se vračala nazaj v naravo – v svoj rodni kraj. Sčasoma je bilo tega vse manj. S fantom sva si uredila gnezdo, kupila sva kužka, kasneje pa dobila Lana in Nika. Ljubljana mi je zlezla pod kožo, nikoli pa ne bom pozabila čudovitega otroštva v Ribnici.

Bi se vrnila nazaj v Ribnico? Nekoč z veseljem. Trenutno me na Ljubljano veže preveč stvari. Ljubljančani lažje dobimo službo v Ljubljani. Lažje vpišemo otroka v vrtec in se ne ukvarjamo z življenji drugih. Velika slabost Ribnice, ki jo rešujejo že 20 let je prometna povezava. Med Ribnico in Ljubljani še vedno ni hitre ceste. Pot poteka skozi ovinke, ki v primeru slabega vremena postanejo za prehitre voznike usodni.

Ribnica je kraj kjer sem preživela pol svojega življenja. Vrnitev v domači kraj – pa čeprav samo za nekaj ur je pravi balzam za mojo dušo. Pogled na zelenje namesto betona in brezskrben sprehod po poteh, kjer redko srečaš avtomobil ti da občutek, da čas ne obstaja. V eni uri opraviš vse nakupe, obiščeš banko, pošto in občino za kar bi v Ljubljani potreboval cel dan.

Vesela sem, da je Ribnica zahvaljujoč čudoviti babici – moji mami, postala Nikov drugi dom. Skoraj vsak teden se za nekaj dni odpravi na mini počitnice, kjer skupaj raziskujeta lepote Ribnice.

O Ribnici in ljudeh

Če vas bo pot zapeljala mimo Ribnice se za trenutek vstavite in si jo oglejte. Sprehodite se po starem mestnem jedru in začutite utrip mesta. Za tako mali kraj imamo veliko gostiln. Vstavite se v eni izmed njih in si privoščite kavico (je cenejša kot v Ljubljani).

Če boste želeli kaj dobrega pojesti se vstavite v piceriji Harlekin. Njihove pice so znane daleč naokoli. Sredi mestnega jedra se nahaja slaščičarna Isan z dolgoletno tradicijo. Njihov sladoled je najbolj slasten, ravno prava struktura in odličen okus vam v ustih pusti pravi okus Ribnice.

Za kulturne navdušence se sredi centra Ribnice (mi imenujemo trg) se nahaja Miklova hiša s knjižnico in stalnimi razstavami.

Če se boste želeli vrniti stoletje nazaj, obiščite čudovit Ribniški grad kjer se nahaja čarovniški muzej z vsemi mučilnim pripomočki. Na vhodu gradu boste zagledali kletko, ki spominja na čase, ko so čarovnice zapirali v kletke in postavili na ogled mimoidočim. Med julijem in avgustom zvečer v gradu potekajo brezplačni grajski večeri za mlade in stare (zaradi trenutne korona situacije so odpovedani).

Zanima turistična točka je Škrabčeva domačija,ki vas bo popeljala nazaj v čase jezikoslovca Stanislava Škrabca. Na domačiji lahko prespite in si vzamete nekaj dni za raziskovanje Ribniške doline, kjer boste lahko s polnimi pljuči zadihali čist zrak.

Kaj pa si mislim o ljudeh? Ljudje v Ribnici so topli in tradicionalni. Držijo se svojih načel in potrebujejo nekaj časa, da sprejmejo nove obraze. Radi veliko govorijo. Spomnim se debat do poznih jutranjih ur. Niso naklonjeni ljudem, ki kakorkoli izstopajo iz povprečja. So zelo delavni in podjetniško naravnani o čemer priča tudi zgodovina suhorobarstva.

In delo? Ribnica ima dve večji mednarodno poznani proizvodni podjetji oken in vrat Inotherm in Inles in številna manjša podjetja, ki vedno iščejo priden roke.

Ribnica ima samo osnovno šolo s katero imam čudovite izkušnje. Učitelji so se invidualno posvetili učencem in jih spodbujali pri razvijanju talentov. Kar je odlična popotnica za naprej, šola ponuja številne dodatne krožke – tako da se vsak učenec najde nekje. Upravičeno se radi pohvalimo, da je šoli zaupal in jo obiskoval tudi France Prešeren.

Zaspano mesto, ki je oživelo

Ribnica je v zadnjih letih doživela preporod. Vse pohvale gredo mlademu in perspektivnemu ribniškemu županu. Samo Pogorelec je v Ribnico vnesel nov veter in začel Ribnico voditi v smeri družini prijaznega mesta. Iz zaspanega in neurejenega mesta je v zadnjem letu Ribnica zasijala. Namesto potlačene trave v gradu rastejo vrtnice. Namesto polomljenih igral se otroci igrajo na modernih in varnih igralih. Električen avto si lahko napolnite na električni polnilnici. Ribnica je v zadnjih letih bogatejša za trgovine kot so Lidl, Hofer, DM itd. Po plenice (razen Pampers) Ribničanom ni več treba v Ljubljano. Če boste z obiskom čakali še nakaj let, se boste lahko sprehodili po prenovljenem mestnem jedru.

Korona situcija je priložnost, da se odpravite raziskovat skrite kotičke Slovenije. Eden izmed takih čudovitih kotičkov je tudi Ribnica – dežela suhe robe (o suhi robi nisem pisala, ker verjamem da ste veliko že slišali) in lončarstva, ki je le dobro uro stran iz Ljubljane. 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.