Kako preprečiti, da otrok spleza iz posteljice

Ravno ko otroku uspe prespati nekaj ur skupaj v kosu, vam rutino spanja obrne ponovno na glavo. Tako, da se dobesedno vržejo iz svoje posteljice, se za las izognejo pretresu možganov in vas ob 3. uri zjutraj presenetijo ob svoji postelji. Premagajujejo novi »mejnik« , ki se morda zdi kot konec sveta – ali vsaj konec miru. Z enim očesom pazite, da ne bo otrok plezal skozi posteljico in z drugim poskušate spati.


Pri starejšem fantu smo šli skozi to fazo pri letu in pol, pri mlajšemu bratcu pa se s to fazo srečujemo šele pri dopolnjenem drugem letu. Prvič se je zgodilo dva dni po drugem rojstnem dnevu. Ravno sem šla mimo sobe, ko sem zagledala Lana na vrhu posteljne ograjice. Spravila sem ga dol in mu razložila, da tega ne sme početi. Čez pol ure sem zaslišala Nika, kako mlajšega bratca poučuje o pravilnem plezanju skozi rob posteljice. Ko sem vstopila v sobo sem ga zalotila pri demonstriranju plezanja po ograji. Začela sem iskati rešitev.

Mejnik v razvoju, ki staršem ni všeč

Najprej moramo razumeti zakaj do tega pride. Plezanje iz posteljice je mejnik za vašega malčka, ki vam ne bo najbolj všeč: označuje začetek nekaterih večjih telesnih in razvojnih sprememb. Zgodi se nekje med 18 in 24. meseci iz dveh razlogov:

  • Premagovanje fizičnega mejnika Vaš otrok morda prej ni imel koordinacije, da bi uspel splezati ven. Za to mora dvigniti eno nogo čez ograjo in najti ravnotežje, medtem ko dvigne drugo nogo. Nato – v teoriji – mora ugotoviti, kako se se na drugi strani spusti navdol. Ko enkrat mejnik preseže, je impresivno, po drugi strani pa zelo utrujajoče. Sedaj se spanju ne upira samo z besedo ne, temveč fizično pokaže, da ne želijo biti v posteljici.
  • Doseganje razvojnega mejnika. V obdobju poizkusov plezanja si malček želi sam obuti čevlje, izbrati oblačila, se odločiti, kaj bo jedel za kosilo, in poklicati, kdaj je čas za odhod iz parka. Ko vaš otrok doseže starost od 18 do 24 mesecev, začne pot osamostvojitve. Dolgoročno je to dobra stvar. Ugotavljajo, kdo so, kaj hočejo in kako to doseči. Kratkoročno je to lahko nočna mora – starši imamo občutek, kot da gledajo samo nase.

Kaj lahko naredimo?

Ujemite ga pri plezanju

Če vam ga bo uspelo vsakič ujeti pri plezanju, mu ne bo več zabavno.  Z odločnim Ne ga boste ponovno spravili v posteljo. Vendar POZOR! Naj ne postanejo vaša opozorila priložnost za klic k pozornosti. Bodite striktni in kratki.

Odstranite letvice

Nekatere otroške posteljice imajo možnost, da se odstranijo letvice. Naša posteljica te možnosti ni imela, zato smo dve letvici odžagali in pobrusili konce. Lan lahko prosto prehaja v posteljico in iz nje.

Je čas za zamenjavo postelje?

Pomislite ali je morda čas za zamenjavo postelje. Otroške postelje imajo varovalne ograje, ki preprečujejo padec. Če finančno še niste pripravljeni na nakup nove postelje lahko vzmetnico iz postelje položite na tla, malček se bo lahko prosto sprehajal po sobi, vam pa ne bo potrebno skrbeti ali bo splezal vn in se poškodal. Vzmetnica naj bo na istem mestu kot posteljica. Ne pozabite tudi na njegov vzglavnik, oddejo in igrače. Naj se počuti čim bolj domače.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.