Kako pomagati dvoletniku premagati fazo jeze

Mislim, da ni starša, ki se ne bo našel v današnjem zapisu. Predstavljajte si, da kuhate kosilo, med tem ko vam vaš malček prinese najljubšo knjigo. Z mirnim tonom mu razložite, da trenutno ne morete brati in naj malo počaka. Uleže ali se v boljšem primeru, usede, na tla in začne nekontrolirano jokati. Kaj narediti v tem primeru?


Jeza je del odraščanja

Napadi jeze oz. bolje nemoči so običajen del odraščanja. So način, kako vaš dvoletnik pokaže svoje frustracije. Kasneje vam bo lahko povedal, sedaj pa so njegovo edino komunikacijsko orodje solze. Hkrati so napadi jeze priložnost, da se otrok nauči kontrolirati svoja čustva, kar bo potreboval kasneje v življenje. To je faza, ki se ji ne boste izognili, od karakterja je odvisno kako huda bo. Moj prvi sin je jezo pokazal z nekajminutnim jokom, drugi sin lahko pri joku vztraja dve uri in priznam, da so to najtežji trenutki dneva. Včeraj si ji od jeze na čelu naredil štiri modrice, med napadom jeze je zagrabil avto in se večkrat z njim udaril po čelu.

Univerzalnega pravila, kako postopati pri vašem malčku ob napadu nemoči (jeze) ni. Obstaja namreč več načinov s katerimi lahko otroku pomagate prebroditi intenzivnost čustev. Ob vsem tem pa je pomembno, da ostanete mirni. Otrok ne dela tega iz zlobe ali škodoželjnosti. Drugače ne zna izraziti nezadovoljstva in to morate sprejeti.

Ignoriranje

Morda se sliši kruto, vendar to je eden od ključnih načinov, kako se odzvati na otrokovo jezo. V kolikor dobi vašo pozornost ob vsakem napadu jeze, je dosegel svoje. Ste kdaj pomislili, kako so videti izpadi jeze v vrtcu? Vzgojiteljice se v tem času posvetijo drugim otrokom in jezen malček kmalu spozna, da je izoliran in z jezo ne bo dosegel svojega. Veliko bolj efektivna je potrpežljivost.

Ko ima vaš 2-letnik napad jeze, njegova čustva prevladajo in pogovor z njim ali poskus drugih disciplinski ukrep v prvih minutah ne bo deloval. Prepričajte se da je na varnem in pustite, da se jeza konča. Če imate tako trmoglavega malčka kot jaz je zagotovitev varnosti pravi izziv. V trenutku napadov si želim, da bi imela varno sobo, kjer bi bil res varen. Iz jeze se meče nazaj, zmajuje z glavo, brca, razbija, vse kar vidi. Za nameček imamo še to nesrečo, da ima visok prag bolečine in ob svojih napadih jeze skoraj neboleče nabira modrice. Najbolj varna lokacija zanj je otroška postelja, vseeno ga imam tudi tam ves čas na očeh.

Ko se umiri ga objamem in stisnem k sebi.

Odkorakaj stran

To je zlasti koristno takrat, ko doživi napad jeze zunaj. Ob tem morate paziti na njegovo varnost in predvidevati kakšna razdalja je še sprejemljiva, da mu lahko zagotovite varnost.

To je tudi priložnost, da globoko vdihnete in si rečete, da bo minilo.

Največji izziv pri tem je, da mimoidoči pogosto želijo pomagati ali vam celo namenijo komentar. Ne zmenite se zato. To je vaš otrok in vaša vzgoja.

Ko se jok začne umirjate pride nazaj k otroku, ko da se ni nič zgodilo ga objemite in mu ponudite roko.

Dajte jim tisto kar hočejo, pod vašimi pogoji

Vaš malček zgrabi tetrapak soka in ga skuša odpreti, na njegovem obrazu opazite, da je to tisti trenutek, ki ga loči od napada jeze. Lahko bi kričali na svojega otroka, naj pusti sok, ker ga bo najverjetneje polil. Lahko pa naredite nekaj drugega!

Vzemite sok in njegovih rok, glejte ga v oči in mu razložite, da boste sok nalili vi, on pa lahko pri tem pomaga. To tehniko lahko uporabite v drugih situacijah, na primer, če sega po nečem v omari ali če ima težave pri igri z legokockami.

Če mislite, da predmet, ki ga ima v roki ne bi smel prijeti mu ponudite nadomestni predmet, ki ga bo zamotil.

Odvračanje pozornosti

Instinkt staršev je, da otroka takoj odmaknemo od potencialne nevarnosti. Otrok dojema to, kot da mu ne dovolite pogledati zanimive stvari, kar bo skoraj zagotovo sprožilo bes. Povsem razumljivo je, da to naredite na cesti ali ob res ogrožajoči nevarnosti, ne pa vedno.

Ko varnost ni ogrožena uporabite odvračanje pozornosti. Pokličite otrokov ime in s tem pritegnite pozornost. Ko se osredotoči na vas, ga pokličite k sebi in mu pokažite nekaj drugega, kar mu bo všeč.

To metodo boste težko izvedli, ko jih bo že pograbil bes, takrat bodo gluhi za okolico.

Razmišljajte kot vaš malček

Ko vaš otrok naredi nered vas hitro spravi v slabo voljo. Vi vidite porisane stene, popacano mizo, razmetano sobo. On pa vidi površine in prostore, kjer se lahko igra in si svet oblikuje po svoje.

Toda poskusite razmišljati kot vaš malček. Dejavnosti, ki so vam nadležne, otroci vidijo kot zabavne in to je normalno! Učijo se in odkrivajo svet okoli sebe.

Ne prekinjajte njihovega dejanja, saj se bodo tako razburili. Počakajte nekaj minut in poskušajte preusmeriti pozornost. Čiščenje stene je lahko enako zabavno kot risanje.

Postavite jasne meje

» Ker sem jaz tako rekla« ali » Ker sem rekla ne« nista koristna načina za discipliniranje otroka. Namesto tega postavite omejitve in otroku razložite zakaj ste postavili omejitev, čeprav še ne govori – to ne pomeni, da ne razume.

Na primer, če vaš otrok pocuka kužka, mu odmaknite roko, povejte mu, da kužka boli, ko to počne, in mu namesto tega pokažite, kako se boža. Postavite tudi meje tako, da stvari hranite izven dosega (npr. škarje, nože)

Odmor

Če otrok nadaljuje z negativnim vedenjem, mu morate dati časovno omejitev. Mi imamo za ta namen pripravljen stolček, na katerega se fanta usedeta, ko potrebujeta čas zase.

Priporočljiva časovna omejitev je eno minuto za vsako leto starosti. Ne odgovarjajte na nič, kar otroci sprašujejo v tem času. Počakajte da se čas izteče. Ko se otrok umiri mu razložite zakaj ste se odločili za stol in zakaj je bilo njegovo vedenje napačno.

Bodite mirni

Zadnja in najpomembnejša stvar je, da ostanete mirni ne glede na vse. V mislih imejte dejstvo: jeza ustvari dodatno jezo in mir prinese mir. Ostanite mirni, obdobje jeznega dvoletnika bo minilo.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.