Kakšna bo višina moje porodniške, če sem na bolniški

Višina nadomestila plače oziroma bolniške je odvisna od osnove za nadomestilo, razloga in trajanja začasne zadržanosti od dela ter načina valorizacije. Pa si poglejmo podrobno.


V katerih primerih med nosečnostjo na bolniško?

Slabost in drugi pričakovani nosečniški simptomi niso razlog za bolniško. Bolniško vam bo vaš osebni zdravnik na podlagi mnenja ginekologa predpisal v primeru krvavitev (grozeči se splav) ali drugih pridruženih kroničnih bolezni.

Kateri meseci se upoštevajo v porodniško?

Upoštevajo se plače, ki ste jih prejeli do datuma oddaje vloge za porodniški dopust (vlogo lahko oddate največ 60 dni pred PDP). Kar pomeni, če imate PDP 27 .decembra 2019 lahko vlogo oddate 26. oktobra (60 dni pred rokom). V tem primeru se vam upoštevajo nakazila prejeta med oktobrom 2018 in oktobrom 2019. Porodniški dopust nastopite 28 dni pred PDP.

Kdaj grem lahko na bolniško, da se mi to ne bo poznalo na porodniški?

Če upoštevamo, da imate PDP konec decembra in boste cel oktober, in november na bolniški se vam to ne bo upoštevalo v osnovo za porodniško.

Na bolniški sem od prvega meseca nosečnosti, koliko bom dobila porodniške?

Prvih 30 dni (delovnih dni) se osnova plače obračuna kot povprečje zadnjih 3 mesecih. Po 30 dneh delodajalec več nima stroškov z vašo plačo, temveč dobi refundacijo s strani ZZZS. V tem primeru se za osnovo šteje povprečje 12 plač preteklega leta. Če plače v preteklem letu niste prejemali se upošteva minimalna plača.

Osnova, ki se upošteva v izračun bolniške ni izplačana 100 %. Izplačana je glede na razlog bolniške odsotnosti. V vašem primeru porodniške je prvih 90 koledarskih dni izplačilo 80 % osnove in preostale dni 90 % osnove.

Grem lahko med bolniško v trgovino?

Načeloma ne. Med bolniškim staležem morate biti doma, razen če vam sprehode znotraj kraja ali zunaj kraja odredi vaš osebni zdravnik. Izjema so zdravniški pregledi, ki jih lahko dokažete z vpisi v vaši materinski knjižici, izvidi ali vpisi v kartoteko.

Koliko Slovenk je med nosečnostjo na bolniški?

24,1 % nosečnic med nosečnostjo ni bila niti en dan na bolniški. Do 7 dni je bilo na bolniški 5,4 % nosečnic. Od 8 do 30 dni je bilo na bolniški 11, 6 % nosečnic. Od 31 do 90 dni je bilo na bolniški 16,2 % nosečnic. In več kot 90 dni 40, 6 % nosečnic. Če povzamem, nekaj manj kot polovica vseh nosečnic je bila v bolniški več kot 90 dni. Podatki se nanašajo na leto 2010. Novejših podatkov ni javno dostopnih, naj pa bi bile številke manjše.

Morda bi te zanimalo še: Kako si izračunam neto porodniško?Kakšna bo višina moje porodniške, če sem na bolniški

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.