Kaj se spremeni pri tridesetih

Med “skoraj 30” in “že 30” je samo eno leto razlike, zdi pa se kot da sta besedi svetlobna leta narazen.


Moj 29. rojstni dan

Prejšnje leto me je ob pihanju 29. rojstnodnevne svečke malo stisnilo pri srcu. Skoraj 30. To pomeni eno tretino življenja. Sem na pravi poti? Sem srečna? Sem!

Bila sem na poti k svoji družini. Nik je veselo brcal, se razvijal in čakal, da naju spozna.

Bila sem zaposlena za določen čas pri delodajalcu, ki mi ni zagotavljal varnosti. Vse je bilo odvisno od rezultatov, na katere nisem imela popolnega vpliva. Za mano je bilo že kar nekaj delovnih izkušenj od polnjenja polic do vodenja projektov in ljudi. Vse svoje izkušnje sem zbrala na kup in se začela resnično ceniti. V študentskih letih sem po predavanjih in vajah vsak dan delala po 8 ur ali več. Ponoči sem se učila in naredila študij s povprečjem 8,5. Sem odlična organizatorka, le da tega prej nisem znala ceniti.

Nekje okoli 29. leta sem prišla do spoznanja, da bi človeštvo lahko doseglo ogromno, če bi posamezniki imeli več časa. Predstavljajte si Alberta Einsteina, znanstvenika, ki je kljub disleksiji in avtizmom razvil splošno teorijo relativnosti, Mozarta z izjemnim glasbenim talentom ali Picassa, ki je za Mona Lizo potreboval več let. Na koncu pa je izdelal perfektno sliko.

Začela sem ceniti svoj čas. Smrt očeta me je spravila na realna tla in opomnila, da je lahko tudi moj konec blizu. Morda bo ostalo perilo nepobrano, kosilo na pol kuhano in stanovanje nepometeno. V tistem trenutku to ne bo več pomembno.

Moj 30. rojstni dan

Življenje se je v preteklem letu zagotovo spremenilo – na bolje. V moje življenje je prišel čudovit fantek ob katerem sem se naučila ogromno stvari. Od osnovne nege, kot je previjanje in kopanje do postavljanja prioritet v življenju. Ni več pomembno ali je stanovanje pospravljeno, ni več pomembno ali so okna pomita, vsak nasvet trikrat obrnem in premislim, preden ga upoštevam, nisem več zaletava, postala sem odločna in točno vem kaj hočem.

Kariera je trenutno na čakanju, prioriteta je družina. Kdaj pa kdaj preberem članke iz mojega področja in sledim spremembi zakonodaje, pride teden ko se niti ne spomnim na to. To je dragoceni čas, ki ga nikoli več ne bo nazaj.

Spoznanja po tridesetem

 • LETA SO SAMO ŠTEVILKA ni pomembno ali na torti piše 25, 26 ali 34.
 • SKRB ZASE. Svojemu videzu posvečam več časa kot prej. Dan začnem z masažo obraza in nanosom anti-age kreme, enkrat mesečno si privoščim tudi masažo in manikuro.
 • NIČ VEČ NAKUPOVANJA NA RAZPRODAJAH. Prišli so časi, ko ne oblečem več prekratkega krila, pretirano vpadljivih barv in ne nosim več barvnih frizur.
 • CENIM NARAVNO BARVO LAS, DOKLER JO ŠE IMAM. Ugotovila sem, da se je nesmiselno barvati na svetlo.
 • SPAT HODIM OB DESETIH. Cenim lepotni spanec in z veseljem spim do petih zjutraj.
 • IMAM VEČ SAMOZAVESTI. Bili so časi, ko mi je zavarovalni agent zaračunal visoko premijo, sem jo plačala in razočarano odšla. Nato pa sem se še celo leto pritoževala, da je bilo predrago. Danes se to več ne dogaja. Jaz sem tista, ki kupujem zato imam pravico do informativnega izračuna. Poškodovano blago vrnem v trgovino in uveljavljam svoje pravice. V trgovini se mi nihče več ne uriva v vrsto, ker ga na to prijazno opozorim.
 • POVEČAN ČUT ZA SOLJUDI. Sem ena izmed tistih izjem, ki takoj skočijo do mamice, ki potrebuje pomoč pri nošnji vrečk ali pospravljanju vozička. Veste zakaj? Ker je jaz nikoli nisem dobila. Prijazni sosedje so mi sicer opazovali in se čudili moji spretnosti, pomagali pa niso nikoli. Zadnjič sem celo mimoidoči pomagala iskati njenega psa, ker se mi je v dno srca zasmilila.
 • VOZIM VARNO. To je zaradi izkušenj. Delček za delčkom sem odkrivala Ljubljano in jo na koncu popolnoma osvojila. Kočija v kateri se vozim je bila izbrana za varen avto leta – to je tisto kar šteje. Tovor, ki ga vozim mora biti na varnem, tako kot jaz.
 • POZNAM SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE. Nekje okoli tridesetega so mi v glavi začele ostajati vse številke povezane z mojim zdrstvenim stanjem. Povprečen krvni tlak, srčni utrip, krvna skupina itd.
 • NE TROŠIM VEČ ČASA. Vsak dih je korak bližje zadnjemu. Zato je moj čas zelo dragocen. V zadnjih letih se ne spomnim trenutka, ko sem občutila dolgčas.
 • UGOTOVILA SEM, DA NI PRAVIL. Vse stvari v življenju imajo rahla odstopanja. Ko si mlajši se strogo držiš pravil in si resno beliš glavo če imaš umazane čevlje in nimaš v dolgih hlačah obritih nog, si pozabiš populiti obrvi ali imaš kje dlako preveč? Koga briga! Pravila so zato, da se kdaj pa kdaj kršijo. Seveda ne vsa. Po tridesetem začneš razumevati katera pravila so nujna in katera ne. Nekatera morajo obstajati, da družba pravilno funkcionira, kar je tudi prav.

Preberi še: Kako izboljšati metabolizem po 30. letu

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.