Moja porodna zgodba – porodnišnica Ljubljana

Vsak porod je zgodba zase in prav posebno doživetje. Z babico sva govorili o bolečini, ki me čaka in zaupala mi je, da je pri porodu najbolj zanimivo to, da se podrobnosti poroda in bolečine na koncu mamica sploh ne spomni več. Zato pa so tukaj pomembni očki, ki vam bodo stali ob strani in bodo vaši zagovorniki.


Sprejem v porodnišnico Ljubljana

Dva tedna pred predvidenim datumom poroda so ugotovili, da se plod ne razvija več. V rasti je zaostajal za dva tedna, zato mi je dr. Kavšek v porodnišnici Ljubljana svetoval indukcijo poroda na datum 27.12.2018.

27.12.2018 sem prišla v sprejemno pisarno tj. triažo že ob 7ih zjutraj, v upanju da bom prej konec. Do 8ih sem čakala v čakalnici, nato pa so me poslali na CTG. Srčni utrip plodu so opazovali pol ure, sledil je ginekološki pregled. Osebni ginekolog mi je večkrat predlagal, da bi pogledala, ali sem že kaj odprta. Iz strahu pred bolečino sem pregled vedno znova odklonila, sedaj pa je šlo zares.

Vaginalni pregled je bil presenetljivo neboleč. Poskušala sem se čim bolj sprostiti. Odprta sem bila 3 cm in mehur je bil že nekoliko izbočen. Za sprožitev poroda obstajata dve opcijo, s tabletko ali s predrtjem plodovih ovojev. Ginekologinjo sem prosila, da vse skupaj čim prej mine in naj izbere najhitrejšo opcijo. Če bi izbrala tabletke bi lahko popadki trajali do dva dni, s predrtjem ovojev pa gre vse hitreje. Po pregledu je sledila stilska preobrazba v široko zeleno srajco, plašč, mrežaste spodnjice in bele natikače.

Pome je prišla sestra in me odpeljala do klistirnice. Klistir sem zavrnila, v tujini se ga redko uporablja pri nas pa še vedno ostaja v navadi. Klistir lahko povzroči še več umazanije, kot bi bila brez njega. Čisto razumljivo, da se zanj odločajo tiste, ki trpijo za zaprtjem med nosečnostjo. Na srečo sem ena tistih srečnic, ki teh težav nisem imela. Sestra mi je predlagala, da se sturširam in sprehodim. Ko bom enkrat v porodni s postelje ne bom več smela vstati.

Nastanitev v porodni sobi

Po tuširanju me je odpeljala do največje porodne sobe. Prijazna babica Mateja se mi je predstavila in me povprašala po mojem stanju. Okoli 12ih je do mene pristopil dr, ki je predrl plodove ovoje. Bolečina je bila neznosna. Zaprosila sem za epiduralno anastezijo, vendar je bilo zanjo še prehitro. Predrtje ni potekalo po pričakovanjih in voda ni takoj odtekla. Zato je moral z roko večkrat sprostiti mehur. Pričeli so se moji papadki. Občutek je bil, kot da me zvija v želodcu. Babica je bila presenečena nad tem kako vse dobro prenašam, vendar je bilo vseeno prepočasi, zato so mi v ob 14.00 v žilo dodali umetne popadke. Bolečina se je stopnjevala in iz trenutka v trenutek postala vse hujša. Lajšati so mi jo pričeli z masko. Vsako uro je prišla babica preverit koliko sem odprta.

Nekje okoli 14.00 je prišla anestezeologinja. Med vstavljanjem epiduralnega katetra se nikakor nisem uspela sprostiti. Popadke sem imela na dve minuti in med popadki sem se vedno premikala. Po 45 minutah so obupali in mi nastavili ultivo. To je protibolečinsko sredstvo, ki si ga porodnica sama aplicira v žilo s pomočjo gumba.

Porod

Popadki so bili vse močnejši, zaradi ultive in maske odplavaš nekam daleč. Bolečina ostaja, vendar je ne čutiš pristno. Kmalu sem začutila, da moje telo želi otroka izstisniti. Partnerja sem poslala po babico in glavni del poroda se je začel. V nekaj minutah je na svet prijokal Nik, velik 50 cm in težek 2930 kg. Jaz pa sem jo odnesla z dvema notranjima in en zunanjim šivom. Po štriurnem porodu smo v porodni sobi ostali še 3 ure, nato pa so naju z Nikom prestavili v tretje nadstropje porodnišnice.

Moje mnenje o porodnišnici Ljubljana

Vse pohvale celotni ekipi, ki me je spremljala v porodni sobi. Vsi so bili do mene nadvse prijazni, med porodom mi je babica večkrat prinesla vodo. Na mojo željo je prižgala radio, da sem lažje odtava stran.

Po prihodu na oddelek sem večerjo zamudila za pol ure. Prijazna medicinska sestra mi je vseeno prinesla jogurt. S sabo sem imela čokolado, ki je bila v tistem trenutku najdragocenejša stvar.

Sestre na oddelku so bile predane svojemu delu in mi odgovorile na vsako moje vprašanje.

Hrana v porodnišnici je bila zelo slaba in količina je bila majhna. Poskrbite, da boste imele sabo čim več prigrizkov, kolikor se da zdravih.

 

Moja drugo porodno zgodbo, ki je bila zaradi korona omejitev zelo drugačna, si lahko preberete tukaj

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.