Oprema sobice za dojenčka: gnezdece

Gnezdece ali kokon postaja nepogrešljiv del dojenčkove opreme v prvih mesecih življenja. Gnezdece novorojenčku pričara občutek udobja, ki ga pozna že iz mamičinega trebuščka. V zadnjih letih so gnezdeca postala pravi hit, ne samo zaradi uporabnosti temveč tudi zaradi estetskega doprinosa vaši sobici. Midva pri Niku gnezdeca nisva imela, zaradi številnih prednosti sva se odločila, da ga bova pri Lanu uporabljala. 


Gnezdeca poznamo že iz zgodovine

Rimljanke so novorojenčke, ki so bili šibki, nameščale v posebna gnezdeca z namenom, da bi jim zagotovili udobje in varnost. Gnezdeca so bila pletena iz volne ali narejena iz slame in prekrita z ovčjo kožo. Pripomogla so k boljšemu psihičnemu razvoju dojenčka zaradi občutka varnosti in hitrejšemu fizičnemu napredku. Z leti so se izpopolnjevala v kompleksnejše in nato nazaj v preprostejše in tudi varnejše oblike, kot jih poznamo danes.

Novorojenčku nudi potrebno zaščito

Mamice so pogosto utrujene in nemalokrat se zgodi, da z novorojenčkom zaspijo med podojem sredi noči. Pri Niku se mi je kar nekajkrat zgodilo, da sem utonila v spanec, čeprav sem se na vse pretega trudila, da se to ne bi zgodilo. Po nekaj minutah sem se prestrašena zbudila in preverjala ali je Nik še ob meni in ali še diha. Tega občutka ne privoščim nobenemu staršu. Toplo vam polagam na srce, da razmislite o pregradi, ki bo varovala vašega otroka med spanjem pred nenadzorovanimi gibi staršev.

Varnost, ki jo dojenček potrebuje

Pred prihodom dojenčka lahko pripravimo sobico, težko pa prenovimo celo stanovanje. Ko sta bila sama je bilo vse drugače. Vseeno je bilo kako ostri so robovi in kje so nameščene vtičnice. Po prihodu dojenčka boste na vaše stanovanje gledali iz druge perspektive.

Sedežne garniture in kavči so mesto kamor najraje med počitkom odlagamo novorojenčke in hkrati ena izmed najbolj nevarnih mest. Čeprav je novorojenček šibek, lahko že pa premika rokice in nogice. Po spletu naključji se lahko zgodi, da dojenček v trenutku nepazljivosti zdrsne iz sedežne garniture. Saj veste kaj pravijo, bolje preprečiti, kot zdraviti. Gnezdece je kot nalašč za zaščito vašega zaklada in občutek udobja.

Dojenček bo manj dovzeten za stres zaradi menjave okolja, če bo v svojem gnezdecu. To je okolje, ki ga pozna in se v njem počuti dobro, med tem ko boš ti kuhala kosilo ali obešala perilo.

Nasveti ob nakup gnezdeca

  • Fizioterapevti priporočajo, da imajo gnezdeca ravno dno in so oblazinjena ravno toliko, da otroku ni pretrdo.
  • Nekatere gnezdeca omogočajo prilagoditev velikosti in rastejo skupaj z otrokom. Prednost nastavljivih gnezdec je, da ga lahko uporabljamo dlje časa.
  • Pri izbiri gnezdeca bodite pozorni na materiale. Novorojenček, rojen v pomladnih ali poletnih mesecih se bo v gnezdecu iz flisa in drugih zimskih materialov pregreval.
  • Otroci v prvih mesecih življenja velikokrat polivajo. Zato razmislite tudi o tem, da bo potrebno gnezdece ali vsaj podlogo večkrat oprati. Od kvalitete materialov in polnila je odvisno ali bo gnezdece po nekaj pranjih še ohranilo obliko.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.