Razlogi DA nakupu otroške kuhinje

Otroci uživajo v posnemanju odraslih, saj se tako največ naučijo. Sledijo v kuhinjo, kopalnico in brez izjeme tudi na wc. Prav je da se učijo, ob tem pa ne smemo pozabiti na varnost. Trenutek nepazljivosti je dovolj, da se otrok polije ali opeče. Mamičina kuhinja ni in ne sme postati igralnica. Otroci potrebujejo svoj prostor, ki jim bo nudil dovolj stimulacij in priložnosti za igro. Ena izmed najbolj priljubljenih igrač, če ne celo najbolj priljubljena med otroci je otroška kuhinja, ki je veliko več kot samo kuhinjo – predstavlja svobodo pri ustvarjanju, priložnost za igranje vlog in spodbuja občutek odgovornosti.


Razvoj domišljije, ustvarjalnosti in socialnih veščin

Otroške kuhinje so odlična igrača iz več razlogov. Otroška kuhinja raste skupaj z otrokom. Ni ena izmed igrač, ki se je otroci naveličajo čez noč. Nik in Lan pri kuhanju kuhinji Opencook vztrajata več ur.

Najbolj me preseneča, da se med kuhanjem ne spreta, razdelila sta si vlogi v katerih se počutita odlično. Lan rad preizkuša jedi in kuha kave. Nik obožuje peko in kuhanje večhodnih jedi.

Igra vlog

Igranje vlog je najpomembnejša igra preko katere otroci počasi vstopajo v svet odraslih in se učijo socialnih veščin. Še posebej je to opazno, takrat ko kuhinjo uporablja več otrok hkrati. Postaviti morajo pravila igre in jih spoštovati – le tako bodo uspešno skuhali večerjo. Zgodnja igra pretvarjanja spodbuja domišljijo in ustvarjalnost, kar imam pomemben vpliv tudi kasneje v življenju. Samo pomislite, kaj vse počnemo kot odrasli: rešujemo probleme, razumevamo nove koncepte, načrtujemo, vizualiziramo in uživamo v knjigah, umetnosti in filmih. Vse te stvari zahtevajo, da so možgani prilagodljivi, ustvarjalni in domiselni.

Igralna kuhinja otrokom omogoča, da si izmišljajo recepte, igrajo različne vloge (kuhar, natakar, preizkuševalec jedi), uporabljajo pripomočke in preigravajo različne scenarije. 

Varno eksperimentiranje in priprava na odraslo življenje

Dodaten DA za nakup kuhinje je neomejeno variant za ustvarjanje in varno eksperimentiranje. V pečici se enkrat peče pečenka, drugič potica in spet tretjič slastni piškoti, ki jih cel dan jedo vsi družinski člani.  Ob kuhanju se lahko otroci veliko naučijo o zdravi prehrani in zdravem življenjskem slogu.

Igralna kuhinja ponuja otrokom priložnost, da vadijo številne življenjske veščine, ki so bistvene za odraslost in jih ne boste našli pri drugih vrstah igrač za igro vlog. Igra s kuhinjo vključuje načrtovanje in organizacijo, računanje, skrb čistočo, izbiro hrane in tako naprej. Predstavljajte si otroka, ki vadi pripravo obroka, lahko načrtuje svoj obrok, prešteva sestavine, pripravlja mizo, postreže hrano, se pretvarja, da pospravlja in na koncu vse pospravi na koncu igre.

Kuhinja pride prav tudi nam, staršem takrat, ko želimo otroka naučiti pomembne lekcije za življenje. S pomočjo kuhinje ga lahko naučimo uporabe rokavice vsakič, ko seže v pečico, opozorimo ga da po zaključku kuhanja izklopi kuhalno ploščo in ko poje za sabo tudi pospravi.

Otroška kuhinja Opencook. Pikapolonica.si

Otroška kuhinja Opencook. Pikapolonica.si

Izboljšanje besednega zaklada

Igranje z otroško kuhinjo pripomore k bogatenju besedišča, še posebej ko se v igro vključijo starši. Enkrat je jed vroča, drugič hladna, kuhana ali surova, pipa odprta ali zaprta… Zamislite si, da je kuhinja na letalu, v moderni restavraciji ob morju ali na ladji. Idej za učenje novih besed je neskončno.

Otroci med kuhanjem ves čas komunicirajo in sporočajo želje. Kuhinja je vadnica za življenje. Otroci se bodo naučili komunicirati z drugimi in samozavestno nastopati.

Boljša fina motorika

V igralni kuhinji bodo vaši najmlajši imeli priložnost vaditi sekljanje, dušenje, cvrtje in postrežbo svojih okusnih namišljenih jedi. Edinstveno ustvarjalno okolje ponuja priložnost za vadbo finih in grobih motoričnih sposobnosti. Večina kuhinj že vključuje dodatke. Mi smo jih pri Opencook kuhinji iz babycenter dobili 22, s katerimi otroka lahko marsikaj skuhata. 

Najlepše darilo za otroka je tisto, ki ga navdušuje še dolgo potem, ko ga je prejel.

Otroška kuhinja je darilo, s katerim si bodo otroci krajšali dolge zimske večere in za božič pripravili najbolj slastno kosilo, ki ga še dolgo ne boste pozabili. Za naša fanta je kuhinja NO.1 igrača. 

Kuhinja Opencook ima pomivalno korito, kjer se fanta učita reda in čistoče. Pride nam tudi prav pri opozarjanju na čistočo, še posebej v času pandemije. Pult fanta uporabljata za rezanje in pripravo okusnih kav, čajev in kakavov. Vrteči gumbi na kuhalni plošči so kot nalašč za učenje varnosti v kuhinji. Otroka vesta, da kuhinje ne smeta dokler je plošča prižgana. Fanta se s kuhinjo lahko igrata ure in ure. Nikoli jima ne zmanjka idej za nove načine uporabe. Skuhala sta mi že enormne količine kav, pripravila na tisoče master kosil in pomila gore posode.

Držim pesti, da bosta navdušenje ohranila tudi ko bosta starejša kuhala v pravi kuhinji.

Otroška kuhinja Opencook

Otroška kuhinja Opencook. Pikapolonica.si

 

Morda vas zanima tudi:

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.