Slovar neverbalne komunikacije dvoletnika

Malček postaja vse bolj samozavesten, njegov besednjak pa vsak dan bogatejši. Otroci pri tej starosti začnejo spoznavati svoja čustva, ki so včasih zelo intenzivna. Z besedami še ne znajo opisati občutkov in jih pogosto tudi ne prepoznajo, zato se odzovejo z neverbalno komunikacijo.


Pogled stran

Prevod: Počutim se nelagodno, nerodno mi je

Otrok vas ne želi pogledati v primeru, da se ne počuti dobro v trenutni situaciji. Boji se, da vas bodo njegova dejanja razočarala. Lahko pa mu je vsega dovolj in potrebuje odmor. V takih trenutkih nikar ne silite vanj. Raje mu povejte kakšna dejanja so zaželjena.

Npr. ko strga  knjigo in ga boste vprašali, kdo je to naredil, je velika verjetnost, da bo pogledal stran. V tem primeru mu razložite, da knjig ne trgamo in ga proste za pomoč pri lepljenju knjige

 

Obdan s plišastimi igračkami

Prevod: Strah me je

Nedolgo nazaj je malček zaspal z eno plišasto igračko. Zdaj pa nenadoma zahteva, da je njihova postelja polna igrač. Zakaj do tega pride?

Pri starosti 2-3 leta se začne razvijati otroška domišljija. Otrok si zlahka zamisli pozitivne stvari, kako bi živel v gradu, lovil zlikavce  in zplezal na najvišje drevo ali negativne.

Bujna domišljija dvoletnikov ne pozna meja. Tudi če jim pokažete, da pod posteljo ni ničesar, mislijo da nimate prav in pošasti ne vidite, ker so se skrile. Znani predmeti otroku dajejo občutek varnosti, tudi ko se zbudi sredi noči.

Pustite, da se otroci obdajo z igračkami, vendar postavite mejo. Odločite se največ koliko igračk je lahko prespi pri vašem malčku in vsak večer skupaj določite katere bodo imele priložnost paziti malčka.

Skrivanje pred neznanimi ljudmi

Prevod: občutim anksioznost

Predstavljajte si, da se znajte na zabavi, kjer ste edini, ki ne poznate nikogar. Opazujete ljudi in razmišljate h komu bi pristopili in začeli klepet.

Otrok se pred neznanci počuti podobno, s tem da še ne zmore premagati svoje nervoze. Zato se odzove na fizičen način. Vsak se odzove drugače. Nekateri kažejo jezik, drugi žvečijo majico, se skrivajo za starši ali celo planejo v jok.

Tukaj na vrsto pridete vi. Otroku pokažite vzorce zaželenega vedenja in mu ponudite zavetišče. Objemite ga in spontano pokažite pravila komuniciranja. Otrok vas opazuje pri vsakem dejanju, zato je pomembno, da kolikor zmorete, stopate v socialne stike. Začnite pogovor s sosedi, drugimi starši in popolnimi neznanci.

Skrivanje med opravljanjem male ali velike potrebe

Prevod: Želim privatnost

Nekateri se skrijejo pod mizo, v kot ali v sobo. Skrivanje med lulanjem ali kakanjem kaže dvoje. Prvo, vaš otrok zaznava kdaj ga mudi na wc oz. pleničko 😊. Drug razlog je ta, da otroci opazujejo in želijo posnemati odrasle.

Otroka usmerite, da zasebni kotiček najde na stranišču. Tako bo uporaba kahlice lažja.

 Razmetavanje igračk

Prevod: Potrebujem tvojo tolažbo

Sladek dvoletnik nenadoma začne razbijati igrače, metati hrano na tla in kričati. Osebnost otroka se ni spremenila, spremenil se je le način reagiranja na izzive, ki jih ne zmore premagati.

Počakajte, da se izbruh konča, nato pa otrok pritrdite občutke…razumem, da si jezen, ker ti kocke nagajajo itd… Pokažite mu, da se da se s potrpežljivostjo daleč pride.

Otrok potrebuje občutek slišanosti in tolažbe. Čeprav na prvi pogled ni videti tako. Malčki težko uravnavajo svoja čustva in se pogosto učijo s preizkušanjem meja. Edino kar lahko naredite med nevihto je, da otroku zagotovite varnost.

Cepetanje z nogami

Prevod: Hočem takoj

Dojenčki se rodijo nepotrpežljivi zato, da lahko preživijo (želja po hrani). Razburjajo se in tarnajo že v zibelki. Nezmožnost počakati je opomnik, da je kljub hitremu odraščanju otrok še vedno zelo majhen.

Vzrok za to je pefrontalni korteks, to je predel možganov, ki je odgovoren za samokontrolo. Začne se razvijati med 2. in 7. letom starosti. Vse starejši bo otrok, lažje se bo spopadal s čakanjem pri zadovoljevanju svojih potreb.

Otroka naučite potrpežljivosti tako, da vsakič nekoliko podaljšate čas čakanja in mu razložite, da mu boste ustregli takoj ko boste lahko.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.