Zakaj otroci grizejo

Skoraj ni vrtčevske skupine v kateri ne bi bilo otroka, ki grize. Otrokovo grizenje lahko preraste v resen problem. V skrajnih primerih lahko pride celo do sporov med starši ali nezaupanja do v vzgojiteljičino delo. Ker otroci med prvim in tretjim letom še niso sposobni konstruktivno reševati težav z govorom, začnejo gristi. Morda boste imeli srečo in vaš otrok ne bo nikogar ugriznil, niti bil ugrižen, lahko pa se bo to dogajalo. Pri nas se je nekajkrat zgodilo doma in v vrtcu. Mlajšega je ugriznila punčka, ugriznil jo je nazaj in nato svoje zobe preizkusil še na bratu.

Zakaj do grizenja pride in kako grizenje preprečiti?

Spoznavanje sveta

Čeprav se na prvi pogled sliši čudno, otrok svet spoznava z okušanjem. Otroci med prvim in drugim letom v usta nesejo vse kar jim pride pod roke. To je povsem normalen del razvoja.

Otroci lahko začnejo gristi iz eksperimentiranja. Od staršev in vzgojiteljev pa je odvisno ali bodo postavili jasne meje. Tako kot resno vzamete situacijo, ko želi otrok zunaj pojesti deževnika, morate resno vzeti tudi situacijo, ko poskuša ali celo ugrizne svojega vrstnika.

Otroku je potrebno takoj po dogodku postaviti meje, hitreje bomo reagirali, lažje bomo preprečili nezaželeno vedenje.

Pomanjkanje besed in nepoznavanje čustev

Na uvodnem sestanku nas je vzgojiteljica opozorila, da bodo naši, nekateri še ne enoletniki, slej ko prej ugotovili kako prav jim pridejo zobe. Nekateri bodo grizli, ker jih bodo zaradi rasti zob, srbele dlesni in drugi kot posledica jeze, če jim bo kdo vzel igračko ali ne bo naredil nekaj tako, kot pričakujejo.

Otroci v zgodnjem otroštvu, to je med prvim in tretjim letom, še nimajo dovolj močnega besednjaka, da bi lahko besedno spopadli. Svojih čustev še ne razumejo, niti jih ne znajo kontrolirati. Ko so jezni se podira njihov svet. Jezo pa lahko sproži že majhen nesporazum.

Jezo in nezadovoljstvo pogosto povzroči tudi nerazumevanje odnosa vzroka in posledice. To je razlog, da so pri nas pogriženi robovi otroškega predalnika. Ker niso bile igračke prav zložene, Lan predala ni mogel zapreti in se zato znesel nad predalom. Po navalu jeze sem pristopila k njemu in mu pomagala zapreti predal. Po nekaj poskusih je ugotovil, da je boljša rešitev mirna reakcija in pravilno zlaganje igrač od grizenje predala.

Posnemanje in boj za pozornost

Včasih je vzrok za grizenje posnemanje drugih otrok. Zato je pri grizenju v vrtcu ključno, da se ga čim prej v skupini zaustavi. Posnemanje je povsem naraven pojav. Otroci še ne ločijo kaj je dobro in kaj ne, zato posnemajo vse kar pritegne njihovo pozornost. Radi pometajo, ker pometate vi in radi grizejo, ker grize prijateljica v vrtcu.

Ravno to je bil vzrok ugrizov doma. Lana je pred kratkim v vrtcu ugriznila punčka, ugriznil jo je nazaj in ugotovil, da si je s tem pridobil mir. Nekaj dni kasneje je doma ugriznil tudi brata. Zgodilo se je tako hitro, da nisem imela časa odreagirati in preprečiti ugriz. Ugriz je bil posledica nagajivosti starejšega brata. Lan je bral knjigo, Nik mu jo je vzel in prišlo je do ugriza.

Z obema smo se pogovorili in ju vsakič ob sporih opomnili na besedo prosim in hvala. Naslednje dni ju nisem pustila niti minute same. Ves čas sem budno spremljala njuno neverbalno komunikacijo in ju opozorila še preden je bilo prepozno. Mlajši je hitro ugotovil, da dobi tisto kar želi če reče ali pokaže, brez pomoči zob.

Vzrok grizenja je lahko tudi boj za pozornost. Ko ob ugrizu otroku namenimo preveč dobi občutek naklonjenosti, čeprav negativen.

Pomembno je, da starši situacijo čimprej rešimo in se ne vrtimo cel dan okoli tega. S povečano pozornostjo raje nagradimo pridnost. Mi zvečer najraje beremo pravljice. Najprej s mlajšim, ko zaspi, pa na vrsto pride če branje s starejšim.

Ne vzemite preveč resno

Ugrizi se zgodijo in se morda še bodo. Lahko bo ugrižen vaš otrok ali bo ugriznil on. To je del razvoja. S tem otroci preizkušajo ne le meje v odnosih, temveč tudi vaše meje. Do kje boste pustili in kje boste potegnili zavoro. Vedno ko boste poskušali iskati vzroke pri starših drugih otrok in njihovi vzgoji se postavite v njihove čevlje. Prepričana sem, da grizenja doma niso podpirali ali ga kakorkoli spodbujali in jih je zaradi vedenja nihovega otroka sram. Ne prilivajte olja na ogenj in zaupajte vzgojo v vrtcu vzgojiteljicam, vzgojo na igrišču pa staršem otrok, ki grizejo.

Nikoli ne veste, kdaj bo vaš otrok ugriznil nazaj ali pa bo ugriznil brez pravega razloga. Takrat boste vi tisti, ki vam bo neprijetno.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.