To o vegetarijanstvu med nosečnostjo ne drži!

Zadnjič sem srečala prijateljico, s katero se nisva srečali že nekaj let. Po faksu sva šli vsaka svojo pot, ona se je poročila in imela otroke, jaz pa sem nadaljevala s študijem in ob tem gradila svojo kariero. Obe sva imeli ravno eno uro časa, zato sva en drugo povabila na kosilo.

Ko je do naju pristopil natakar, sem takoj vprašala, če strežejo vegetarijanska kosila. Prijateljica je bila vidno presenečena. “A si ti vegetarijanka ali kaj?”. V tistem trenutku sem dobila občutek, kot da je z mano nekaj narobe. Sem pač običajna nosečnica, ki živi tako kot je živela prej. Krvni testi so v mejah normalnega, nikoli mi ni ničesar primanjkovalo in počutim se odlično.


Posebna ljubezen do živali

Ni vsak vegetarijanec strasten ljubitelj živali, ki bi iz avtoceste rešil ježka in šel v Afriko reševat slone pred divjimi lovci. Čeprav je Lord moj največji piko na svetu, to še ne pomeni, da sem nora na vse živali povprek. Ne mečite vseh v isti koš. Jaz za vegetarijanstvo nisem imela posebnega razloga. Samo nisem čutila potrebe po mesu, kot nekateri ne čutijo potrebe po pikantni hrani ali sladkarijah – takšne pa res občudujem :). V najinem hladilniku ne boste našli mesa, mlečne izdelke pa uživam samo jaz, partner se jih izogiba. Bolj zaradi zdravstvenih razlogov kot česa drugega.

Otrok z vegetarijanskimi starši je čuden!

Pogosto ljudje začnejo preveč razmišljati. Preveč razmišljati mislim zato, ker delajo iz malenkosti dramo. Predstavljajo si shujšane otroke, ki jedo samo ajdove makarone s bio paradižnikom in baziliko. No, pa temu ni tako. Otrok bo imel možnost, da se sam odloča kaj bo jedel in kaj ne. Če si bo zaželel zrezka, ga bom najprej podučila,da zrezka ne “daje” kravica, ampak je to del kravice, nato pa mu ga bom pripravila točno tako, kot ga bo želel. Verjamem v to, da želja po določeni hrani izvira iz pomanjkanja hranil. Zagotovo ste že ugotovili, da ob dehidraciji hitro posežete po kremastih sladkarijah? Zakaj? Ker tvoje telo nujno potrebuje tekočino. Tako enostavno je to. In tako enostavno se odloča tudi otrok.

Ker sva vegetarijanca jeva zelo zdravo

Če bi videli najin hladilnik in shrambo polno sladkarij, oreškov in drugih “pregreh”, bi hitro ugotovili, da ne živiva nič drugače kot drugi. Meso (sojino) nama ni potrebno skladiščiti, lahko počaka kar v vrečki. Ko greva na dopust, lahko brez slabe vesti izprazniva hladilnik in ne prosiva sosedov za usluge pri shranjevanju mesa v skrinjo. Nikoli ne čakava v vrsti pri mesarju, meso je dosegljivo na policah. Brez slabe vesti si v postelji privoščiva čokolado in na mojem jedilniku se pogosto znajde tudi sir – ki seveda ni meso 🙂

Vegetarijanska gosta sta najhujša gosta

Vse pogosteje opažam, da pred nama hrana najhitreje izgine. Če nama postrežejo s ocvrtimi bučkami, njoki, ocvrtim sirom, krompirčkom, med tem ko pred drugimi stoji ogromna mesna plošča, vsi pogledujejo k nama. In na koncu za naju hrane skoraj zmanjka. Zakaj, če pa vsi radi jejo zrezke?

Vegetarijanci so eni izmed najmanj zahtevnih gostov. Njihova hrana ne zahteva skladiščenja, jejo jo lahko vsi – tudi otroci. Redko se “pokvari” in izbire je ogromno.

Vegetarijancem primanjkuje železa in B vitamina

Pogosto prevladuje mit, da meso vsebuje največ železa… Kaj pa rdeča pesa, špinača? Zakaj Popaj v risanki ni pojedel zrezka in bil močen? Namesto zrezka si je v usta stisnil pločevinko špinače. Zelena leča, špinača in druga zelena zelenjava so odličen vir železa. B vitamin vsebujejo polnovredne žitarice kot so pšenica, ječmen, pirA, riž, koruzA, kuskus, ajda.

Pomembno je, da poslušaš svoje telo in ne kalkuliraš koliko česa potrebuješ. Tvoje telo je tisto, ki ve kaj je prav in kaj ne!

In kje dobivam najboljše vegetarijanske recepte? Predlagam ti da pokukaš na www.vegilandija.si. 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.