Zakaj je faza »NE« zelo pomembna in kako jo preživeti

Moj malček bo nekoč močen in odločen fant. To si ponavljam 356x na dan, vsakič ko se vrže na tla in kriči “ne”. Ob tem še zmaje z glavo in vstaja pri svojem.


Na mraz želi brez bunde.

Pravo da bo jedel čokolino, ko ga pripravim, ugotovi da bi raje kruh z Nutello.

Zvečer, ko je čas za spanje se v pidžami želi obuti čevlje, da bo šel na sprehod.

še in še je situacij, ki parajo živce.

Želim si, da bi bil sin močen in samostojen ter se znal postaviti zase. To je pomembno za vse otroke. Vseeno pa si želim kdaj pa kdaj, da bi bil poslušen. “NE” faza je pomembna faza za vse otroke. Na nas je odgovornost,  da ugotovimo kako uspešno preiti skozi to fazo.

Faza se pojavi med prvi in tretjim letom starosti. V tem obdobju otroci doživljajo najhitrejši razvoj možganov v svojem življenju – 700 novih nevronskih povezav vsako sekundo.

Otroci vse bolj trgajo vez z mamo in postajajo samostojni, izražajo svoje mnenje in poleg tega sodi tudi beseda “ne” , ki je pravzaprav namenjena preizkušanju meja. S tem se učijo o svetu okoli sebe.

Kako prebroditi “NE” fazo?

Za začetek je pomembno, da se z malčkom ne prepirate. Ne boste zmagali in na koncu se bo prepir končal v solzah. Uporaba pravih strategij bo postavila temelje za močen, pozitiven odnos med vami in otrokom tudi pozneje.

Odgovornost za odločitve

Otroku dajte vedno dve možnosti, da ne bo preobremenjen. Izbira naj med dvema vrstama hrana, med dvema vrstama oblačil, dvema vrstama igrač itd. Preveč izbire včasih tudi škodi in otroku povzroči stisko.

Počakajte z reakcijo

Otroku na mizo postrežeš kruh, ga vrže na tla in zahteva da ga pobereš. Ga pobereš, ga ponovno vrže na tla in zahteva krekerje. Otrok je razburjen in vaše vpitje ne bo pomagalo pri ohladitvi. Poskušajte narediti pavzo. Globo zadihajte in enostavno ne naredite ničesar. Ko bo spoznal, da njegova dejanja ne povzročijo reakcije, bo z njimi prenehal.

Naj sodelujejo

Otroci si želijo biti kot starši in želijo biti koristni. Prosite jih naj vam pomagajo pri opravilih, ki jih opravljate sami. Veliko lažje je naloge delati skupaj kot posamično. Če otrok ne želi sodelovati, ga ne siliti, slej kot prej se vam bo pridružil.

Ignoriranje

Včasih je otroku potrebno dati čas, da se pomiri sam s sabo. V javnosti je sicer to zelo težko, lahko pa poskusite doma. Odidite iz prostora in počakajte nekaj trenutkov. Ko se boste vrnili nazaj se bo “ne” spremenil v ja.

Recite DA

Če ste trdno odločeni, da NE ne boste sprejeli npr. pri obuvanju čevljev, potem otroku recite nazaj DA. To ponavljajte toliko časa, dokler ne bo iz tega nastala igra. Niti opazil ne bo, ko mu boste na noge nataknili škornje.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.