Bolečina s katero se sreča večina novopečenih mamic

Materino zapestje imenovano tudi Quervainovo bolezen je bolezen s katero se sreča večina novopečenih mamic. Tudi jaz sem se. Med nosečnostjo si niti predstavljala nisem, da lahko držanje otroka, hranjenje, nošnja lupinice in nega povzroči toliko bolečine v zapestju.


Quervainovo bolezen se izraža z vnetjem kit v zapestju in rokah in je pogosto posledica držanja dojenčka z upognjenim zapestjem. Kljub trudu, da zapestju delam čim manj škode, je to skoraj nemogoče. Če negi otroka prištejem še nekaj urno dnevno delo za računalnikom so posledice neizogibne. In veš kaj pomaga proti bolečinam v zapestju? Počitek, ki ga se mame ne moremo privoščiti. Ni pa vse tako črno – belo. V nadaljevanju ti predstavljam nekaj rešitev proti bolečinam v zapestju.

Kaj je materino zapestje?

Tendonitis povzroča bolečino na palčevi strani zapestja, ki se slabša z gibanjem palca. Dejavnosti, kot so nega otroka in dvigovanje so lahko izjemno naporne, še posebno če gre za ponavljajoče gibe. Bolečina se pojavi takrat, ko pride do prekomernega draženja tetiv, ki segajo od palca do zapestja. Namesto da bi gladko drseli skozi plahtico, lahko tetive abductor pollicis longus (APL) in extensor pollicis brevis (EPB) nabreknejo in postanejo boleče. Palec pogosto tudi zateče. Dvigovanje predmetov, prijemanje ali ščipanje s palcem pogosto povečuje simptome.

Simptomi

Bolečina je prisotna med premikanjem palca ali zapestja, bolečina lahko potuje navzog po roki do ramen. Najpogosteje se bolečina pojavi ob premiku palca ali stisku pesit. Pojavi se oteklina in občutljivost na palčevi strani zapestja in pogosto občutek utesnjenosti ob premiku palca.

Hladni obkladki in počitek

Za zmanjšanje otekline si pred spanjem zapestja in palec 15 minut hladi z obkladki. Počitek si boš ob kopici obveznosti težko vzela, vseeno pa izkoristi tistih nekaj popoldanskih ur za počitek, medtem ko otroka pazi očka. Za hlajenje lahko uporabiš hladilni gel, zamrzjeno zelenjavo (po odmrzovanju in ponovnem zamrzovanju ni več užitna :)) ali zamrzjeno plastenko vode.

Jaz si hladim zapestje z hladilnim gelom. Za hlajenje izkoristim mirna jutra, Nikov popoldanski počitek in večere.

Povoj

Bolečine lahko ublaži tudi povoj. Povij si palec in zapestje tako, da onemogočiš napravilne gibe. Bolečina bi morala po nekaj tednih izginiti.

Masaža

Bolečine lahko ublaži tudi masaža. Odličen pripomoček za lajšanje bolečin v zapestju, kot posledica različnih vzrokov, je Tobiar. To je vibracijsko – masažna naprava, ki razbremeni zapestje in zmanjša bolečine. Učinkovitost naprave je bila potrjena s strani medicinske fakultete v Ljubljani. Prednost naprave Tobiar je poleg učinovitosti tudi v temu, da jo lahko nosiš sabo kamorkoli in se polni preko USB priklopa. Naprava je iz lesa in je izjemno trpežna. Tako da ne bo škode, če boš med masažo v postelji zatisnila oči, kot se je že večkrat zgodilo meni.

Poleg dveh otrok, ki ju moram veliko nositi, me vsak dan čaka še delo za računalnikom. Zaradi pomanjkanja časa čez dan, se pogosto delo zavleče pozno v noč v posteljo. Masaža s Tobiarjem je postala že večerna rutina. Vibracijsko- masažna naprava Tobiar ima svoje mesto v nočni omarici. Uporabljam ga tudi med popoldanskim počitkom – takrat ko miško zamenja daljinski upravljalnik.

Fizioterapija

Pri hudih bolečinah te bo osebna zdravnica napotila na fizioterapijo. Da do tega ne pride, lahko veliko narediš že sama doma. Meni pomagata dve vaji, ki ju izvajam vsake 2-3 ure. Po tem ko previjem in nahranim Lana si vzamem 5 minut za zapestje.
Prvo vajo izvajaš tako, da na mizo položiš roko z dlanjo obrnjeno navzgor. Z drugo roko nežno premikaš palec navzor in ga zadržiš 10-15 sekund. Vajo ponovi najmanj 5x.
Druga vaja za blaženje bolečin poteka tako, da roko položiš na mizo z dlanjo navzdol. Z drugo roko nežno premikaš palec stran od prstov.

Ne pozabi, če si ne boš vzela časa zase, ti ga nihče ne bo podaril. Mamica, pazi nase in na svoje telo, da boš lahko preživela še leta in leta kakovostnega žviljenja s svojimi otroci!


Morda te zanima tudi:


Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.