Kateri položaj je najboljši za spanje med nosečnostjo?

Če bi mi nekdo pred nekaj meseci rekel, da je mogoče zaspati kako drugače kot na trebuhu s pokrčeno nogo in do vratu pokrita z odejo, se z njim zagotovo ne bi strinjala. Vsak dan večji trebušček te opominja, da to ne bo več šlo in moraš se prilagoditi. Predlagam ti nakup dodatnih blazin ali pa si jo, če je ponoči ne potrebuje, sposodi od partnerja. Nikakor pa ni priporočljivo plezanje po partnerju in ohranjanje delno trebušnega položaja. Ko se bo partner obrnil bosta ti in tvoj trebuh pristala na postelji, kar ne bo prijetno.


Lahko med nosečnostjo spim na hrbtu?

Mislila sem, da bom spanje na trebuhu nadomestila s spanjem na hrbtu. Po prebrani številni literaturi in mnenju strokovnjakov sem svojo misel opustila. Zakaj?

Spanje na hrbtu je mogoče na prvi pogled veliko bolj udobno in zmotno mislimo, da je otrok varen. Mogoče v 1. in 2. tromesečju. V tretjem tromesečju (po 28. tednu) je spanje na hrbtu nevarno zaradi povečanja otrokove teže. Raziskave so pokazale, da lahko spanje na hrbtu v pozni fazi nosečnosti poveča tveganje za mrtvorojenost.

Potrudite se in v tretjem tromesečju, tudi med počitkom, spite na boku. Meni uspeva.

Kaj če se zjutraj zbudim na hrbtu?

Karkoli se ti zgodi med nosečnostjo, moraš ohraniti mirno kri. Raziskovalni dokazi temeljijo na raziskavi položaja v katerem najpogosteje spite. Če se zbudite na hrbtu samo se premaknite na bok. Ne paničarite in budite partnerja. Stres bo otroku povzroči več škode kot spanje na hrbtu.

Med spanjem ne morete nadzorovati položajev. Če boste zaspale na boku je statistično manjša možnost, da boste med spanjem izbirale hrbtni položaj.

Zakaj spanje na hrbtu v tretjem trimesečju poveča tveganje za mrtvorojenost?

Ko spite na hrbtu, skupna teža otroka in maternice pritiska na druge organe v telesu. Pritisk na glavne krvne žile, ki oskrbujejo maternico se poveča in s tem otroku omeji pretok krvi in kisika.

Raziskovalci so potrdili, da ležanje na hrbtu zmanjša aktivnost otroka in vzorci srčnega utripa postanejo neredni. To naj bi bila posledica nižjih ravni kisika za otroka.

Ali naj med nosečnostjo spim na levi ali desni strani boka?

Pokazalo se je, da spanje na levi otroku pomaga, da se znebi odpadnih tekočin iz telesa. Jaz že nekaj mesecev spim na levi strani s pomočjo blazine za spanje, ki mi bo prišla prav tudi med dojenjem.

Izbire blazin na tržišču je ogromno. Ne bodite pozorne samo na ceno, vendar tudi na trdoto blazine in njeno uporabnost za naprej. Če ima blazina dodatni vrvici, jo boste kasneje lahko uporabile kot gnezdece za otroka.

Vir: http://www.bounty.com

Morda vas zanima tudi:

TO DO lista za zadnji mesec nosečnosti

5 nasvetov za opremljanje otroške sobice

Zibelka ali posteljica?

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.