TO DO lista za zadnji mesec nosečnosti

Še malo, mislim da bo šlo, mislim da lahko, ne morem več…DOBRODOŠEL na svet! Dobrodošel dojenček, ki bo mamici spremenil cel svet. Medtem ko so vaši hormoni že vplivali na gnezdenje, verjamem da imate vizualizacijo poroda pod krovom, kljub temu smo vam morda v nosečniških možganih ostali občutki, kot da ste pozabili nekaj (in to je neizogibno). Da boš brez skrbi se ti pripravila moj seznam 13 opravkov za zadnji mesec.


Privošči si manikuro/pedikuro. Po porodu ti bo kronično primanjkovalo časa in nenaspanost bo stalnica. Izkoristi zadnji mesec pred porodom za razvajanje. Brez slabe vesti si privošči pedikuro (nekatere noge zaradi trebuščka težko dosežejo) in manikuro. Razvajaj se! Zaslužila si si!

Pakiranje torbe za v porodnišnico. Eden izmed izjemno pomembnih opravkov v zadnjem mesecu je priprava torbe za porodnišnico. Seznam stvari, ki jih potrebuješ najdeš TUKAJ, pripravila sem ti tudi seznam stvari, ki jih ne potrebuješ. Preveri TUKAJ.

Pojdita na zmenek…ali 6. Težko je napovedati, kdaj se bosta naslednjič lahko posvetila eden drugega. Izkoristite zadnjih nekaj tednov za skupno preživljanje časa, preden vaša družina zraste za enega ali več.

Naredi prostor na telefonu. Prve mesece boš veliko fotografirala. Stare fotografije prenesti na trdi disk in si s tem zagotovi dodaten prostor za super kjut fotografije malčka.

Napolni si skrinjo s doma pripravljeno hrano pogrej in pojej. Čas za kuhanje! Pri temu ti bo v veliko pomoč nasvet tvoje mame in prijateljic. Povprašaj jih katera hrana je primerna za zamrzovanje in ti bo takoj po porodu prišla prav (npr. haše omaka, golaž…)

Seznam najljubših pesmi. Naredi seznam predvajanja za bolnišnico, enega za vožnjo z avtomobilom ali daljše sprehode z dojenčkom in drugega za pomirjujoče, mehke melodije, ki bodo tebe in otroka sprostile. 

Nakup opreme in oblačil. Če še nisi, potem je sedaj pravi čas, da si priskrbiš vso potrebno opremo in pripomočke za dojenčka.

Nakup adaptiranega mleka. Večina mam me bo ob tem nasvetu grdo gledalo. Če ste 100 % prepričane, da vam bo dojenje steklo mleka mogoče ne boste potrebovale. Nama dojenje prvič ni steklo in nakup škatle adaptiranega mleka je obvezna postavka to-do liste pred porodom.

Pranje in likanje oblačil za dojenčka. Prvi mesec ali dva je priporočljivo, da otroška oblačila operete ločeno s pralnim praškom za občutljivo perilo. Jaz pri Niku mehčalca nisem uporabljala, tudi pri novem dojenčku, ga ne nameravam. Dobro posušeno perilo pred uporabo tudi zlikaj na najvišji možni temperaturi.

Dobro se naspi. Prihod otroka bo vajin svet obrnil na glavo. Izkoristi čas za kvaliteten počitek. Bližje boš porodu, težje boš spala. Brez slabe vesti si privošči popoldanski počitek.

Seznam oseb, ki ti lahko pomagajo. Razmisli kdo ti lahko ponudi pomoč in pri čemu. Beljenje lahko prepustiš partnerju, pospravljanje posode mami in likanje sestri. Ko boš prišla iz porodnišnice se obdaj s pridnimi rokami. Prvih 6 tednov je namenjenih tvojemu počitku in spoznavanju z malčkom.

Preizkusite otroško opremo. Zadnji mesec namenite preizkušanju otroške opreme v praksi. Sestavite in razstavite otroški voziček, zapnite trakove, pripravite posteljico. Ko bo otrok doma ne bo časa za učenje.

Preberi dobro knjigo. Še dolgo časa po porodu ne boš imela časa prebrati knjige. Izkoristi čas pred porodom za prebiranje dobre knjige, ki naj izjemoma ne bo o otrocih in vzgoji.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.