Kdaj je primeren čas za uvajanje goste hrane

Okoli dojenčkovega četrtega meseca starosti se mamice začnejo spraševati, kdaj otroku ponuditi prvo kašico, kako jo pripraviti in koliko jo otroku ponuditi? Tako kot smo si različni odrasli, so si tudi otroci. Nekateri mali gurmani iz prvih žličk hitro preidejo na celoten obrok. Za razliko od otrok, ki imajo raje mleko (še posebej dojeni) in kar nekaj časa uživajo dnevno le nekaj žličk hrane. Zato jim je je potrebno ponuditi tudi mleko.


Znaki, da je otrok že pripravljen na gosto hrano

Cmokanje medtem, ko vi jeste je očiten znak, da je dojenček pripravljen na spoznavanje novih okusov. Zdelo se vam bo, da dojenček nekaj prežvekuje, kljub temu, da ima prazna usta.

Obstaja pa tudi nekaj znakov, ki niso nujno prisotni pri vseh dojenčkih. Lan se je med našim kosilom pogosto na vsa usta smejal in imel na veliko odprte učke. Nekateri otroci z rokico segajo po hrani, nosijo v usta roko in igrače.

Polno dojeni otroci z uvajanjem goste hrane večinoma začnejo nekoliko kasneje (okoli 6. meseca starosti), s tem ni nič narobe. Pomembno je, da z uvajanjem začnemo šele po 17. tednu starosti in ne prej. Babica in starejša soseda vam bosta mogoče svetovali drugače, ne pozabite da so bili v njihovih časih drugačni časi in drugačen način življenja. Včasih so dojenčki z gosto hrano pričeli že pri dveh mesecih starosti. V nekem drugem obdobju celo pri enem letu.

Zakaj prepozno ali prehitro uvajanje goste hrane lahko škoduje otroku? Pred 17. tednom otrokovo telo še ni pripravljeno na gosto hrano in lahko pride do alergijskih rekacij. Po 26. tednu (6. mesecu) se drastično povečajo potreba po železu, ki jo je mogoče pokriti le z dopolnilno prehrano.

Pozor, pri teh živilih

Strokovnjaki so si enotni, da se zaradi družinske obrementive z alegijami ne smemo izogibati uvajanju živil, ki lahko povzročajo alergijo (jajca, mleko, pšeniča, jagode, oreščki). Zgodnje uvajanje alergenov je celo varnejše in zaželjeno. Z jajci in pšenico lahko začnemo že po dopolnjenem 5 mesecu starosti, ravno tako z oreščki in jagodami. Z mlekom je dobro počakati do dopolnjenega enega leta.

Do enega leta je priporočljivo, da se izgobimo naslednjih živil: soli, medu, sladkorja, kravjega mleka, morskih sadežev, gob, toplotno neobdelanih živil, kot je suroov meso, surova jajca (npr. sladoled) in surovo mleko.

Priprava prve žličke

Nekatere mame si za uvanje goste hrane kupijo naprave, druge pa pripravljajo prve žličke še na star način – v majhni posodici na številniku. Prvih nekaj kašic je lahko popolnoma spasiranih. Lahko uporabite palični mešalnik ali namesto vas vse skupaj pripravi aparat za pripravo kašic. Po nekaj tednih uvajanja goste hrane, dojenčku ponudite pretlačeno hrano z vilicami in najkasneje do 10. meseca starosti gosto hrano s koščki.

Prvi teden uvajanja lahko pričakujete, da bo dojenček pojedel komaj nekaj žličk. Količna se bo iz dneva v dan povečevala. V prvih tednih uvajanja, ko otrok še ne poje celega otroka je pomembno, da po obroku otroku ponudite še mleko.

V tretjem tednu večina otrok že zmore pojesti celoten obrok (cca 150-200g kaše). Če je otrok res sit, se lahko prepričate tako, da mu po pol ure, ko možgančki dobijo signal o polnem želodčku, ponudite manjšo količino mleka.

Potek uvajanja goste hrane

Prvi mesec uvajanja goste hrane pričnite z uvanjem v času kosila (jedilnik), nadaljujte z uvajanjem zajtrkov, malic in nato šele večerje. Prehranjevalni dan Lana v četrtem mesecu je videti tako:

  • 7.00 zajtrk (mleko)
  • 9.30 malica (mleko)
  • 12.00 kosilo (po jedilniku)
  • 15.00 malica (mleko)
  • 18.00 večerja (mleko)
  • 22.00 pozna večerja (mleko)

Ob uvajanju goste hrane uživajte in se pripravite na umazanijo. Dojenčki imajo nekontrolirane gibe in hitro se zgodi, da bodo nenadoma zakrilili proti žlički in se z njo namazali po celem obrazu. Tukaj vam bolj kot slinčki pridejo prav tetra pleničke, ker so večje. Jaz lana zavijem v tetra plečničko kot bi to naredil frizer pred striženjem. Z drugo pa ga sproti brišem.

Pri nakupu žličke za prve obroke ne glejte dizajna žličk ampak njihovo majhnost. Za prve kašice je izjemno pomembno, da je žlička karseda majhna, tako boste naredili uslugo sebi in imeli manj dela s pospravljanjem.

Morda te zanima tudi:

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.