5 nasvetov kako se izogniti packariji pri uvajanju goste hrane

Uvajanje goste hrane sabo prinese veliko uničenih bodijev, popljuvanih sten in zamazanih tal. V nadaljevanju bom z vami delila 5 top idej oziroma nasvetov, ki so mi pri obeh fantih med uvajanjem goste hrane prišli prav.


Stolček za hranjenje

Pri tem bodite pozorni, da izberete stolček, ki se lahko poleži. Otroka pri 4. mesecih nikakor ne smete posedati v pokončen stolček. Pri prvih žličkah odsvetujem uporabo stolčka, mi smo pričeli z uporabo šele v 4. tednu uvajanja goste hrane, ko je Lan že lepo jedel. Saj se lahko hitro zgodi, da se otroku prve žličke zaletijo in mu boste najhitreje pomagali, če bo v vašem naročju. Kasneje pa vam bo z uporabo stolčka za hranjenje veliko lažje.

Tetra plenice kot frizersko pregrinjalo

Iskreno, slinčki so premajhni da bi prekrili vse površine, ki jih dojenček utegne napacati. Za zaščito vam bo prav prišla tetra plenica, ki jo otroku zavežete okoli vratu (kot bi bil pri frizerju). Spretne mamice s šiviljskim talentom lahko na vogale tetra plenic našijete ježke in tako dobite en velik slinček, ki bo pokril celega dojenčka (tudi nogice).

Tetra plenice naj bodo bele, da jih boste lahko skuhale in po potrebi tudi namočile v varekino.

Pribor

To, da domače kovinske žličke za kavico niso primerne za uvajanje goste hrane, najbrž ne rabim poudarjat. Pri uvajanju goste hrane je pomemben tudi pribor, ki naj bo iz kakovostne plastike. Do enega leta boste zamenjali najmanj dve žlički. Tako kot rastejo otroška usta, naj raste tudi velikost žličke. Priporočam, da kupite protidrsni krožniček. Otroci na začetku uvajanja goste hrane raziskujejo in poskušajo prijeti skodelico.

Grizala in druge igrače samo izjemoma sodijo na pladenj

Hitro boste ugotovili, da bi otrok pojedel več, če ga boste med hranjenjem animirali. Vendar le začasno, kasneje bosta zaradi tega imeli težave. Otrok ne bo želel jesti obroka brez animacije. Animacija je priporočljiva, ampak ne pretiravajte. Če se odločite za popestritev z igračkami naj bodo to igračke z vakuumskim priseskom, da vam jih ne bo potrebno pobirati.

Nikoli ne hrani lačnega otroka

S tem ne mislim, da boste hranili otroka takoj po obroku mleka. Z gostim obrokom začnite še preden se pojavijo zgodnji znaki lakote. Naš Lan ob desetih zjutraj je dopoldansko malico (mleko) in ob dvanajstih kosilo. S tem se izognemo pretirani lakoti.

V mislih imejte, da bo lačen otrok jokal. Če boste otroka hranili med jokom se mu bo hrana zaletela in imeli boste več težav kot koristi.

Hranjenje naj poteka v mirnem okolju brez motečih dejavnikov. Pri nas v baby kaosu je to misija nemogoče. Nik postaja vse glasnejši in se Lanu med hranjenjem ves čas meji, Lan se smeji nazaj, jaz pa nekje vmes oba prepričujem, da je kosilo resna zadeva. Trkam na les, da se ne bo čez leto ali dve smeh spreobrnil v vojno obmetavanja s hrano ali streljanjem fižolov eden v drugega.

Lan v stolčku Freeon Tin

Morda vas zanima tudi:

Jedilnik uvajanja goste hrane: 1. teden

Jedilnik uvajanja goste hrane: 2. teden

Jedilnik uvajanja goste hrane 3. teden

Kdaj je primeren čas za uvajanje goste hrane

Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

5 znakov, da je otrok pripravljen na uvajanje goste hrane

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.