Zakaj je pametno otroškim kašicam dodajati olje?

Leta in leta so nas učili, da so vse maščobe slabe, pa to ne drži. Maščobe so izredno pomembne pri prehrani iz dveh razlogov; pospešujejo absorpcijo maščobotopnih vitamnov (A, D, E in K) in pripomorejo k polnosti obroka. Kar je še posebno pomembno pri majhni otrocih, ki ne zmorejo pojesti večje količine hrane.


Maščoba je za dojenčke zelo pomembna

Dodajanje dobrih maščob je bistvenega pomena za rastoče otroke. Pomaga pri obnovi celic, energiji, polnosti obrokov, razvoju možganov in rasti organov in kosti. Študije so pokazale, da so dojenčki, mlajši od 2 let, ki so uživali hrano z nizko vsebnostjo maščob, trpeli zaradi neuspešne rasti v višini in teži. 

Katero olje izbrati?

Pediatri svetujejo uporabo kateregakoli hladno stiskanega nerafiniranega rastlinskega olja. Sem spadajo olje oljne ogrščice, repično olje, sončnično olje, oljčno olje, konopljino olje, laneno olje in kasneje tudi bučno olje. 

Olja, kot so olivno olje, imajo izrazito močen okus, ki ga otroci pogosto zavračajo, tako kot naš Nik. Zato smo se odločili za kombinacijo konopljinega in sončničnega olja.  Tako kot pri izbiri kakovostne zelenjave, sva bila pozorna tudi pri nakupu olja.

Pri izbiri nama ni bil pomembna le kakovost produktov, ampak tudi način pridelave. Na trgovskih policah lahko izbirate med številnimi eko proizvajalci in trenutno edinim proizvajalcem z demeter certifikatom – HOLLE. Za pridobitev demeter certifikata veljajo strožji pogoji. Opravita se dve kontroli, ekološka in biodinamična kontrola za potrditev doseganja najvišjih možnih standardov v prehrani.

Napake pri uporabi olja

Pregrevanje olja vodi k nastanku trans maščob, ki so zdravju škodljive. To, da pomfrija otroku v prvih mesecih ne boste ponudili, vam je zagotovo logično. Kaj pa druge trans maščobe? Problematična je lahko tudi napačna uporaba dobrega olja.

Olja nikoli ne prekuhavajte skupaj z zelenjavo ali sadjem ali ga kako drugače pregrevajte. Dodajte ga tik preden boste otroka začeli hraniti. To pomeni, pri temperaturi, ki je primerna za uživanje.

Priporočam, da olje servirate z leseno ali plastično žlico. Kovinska žlica povzroči oksidacijo olja. Jaz olje dodam kašici dodam s plastično žlico, ki jo naprej uporabim tudi za hranjenje.

Koliko olja dodati otroški prehrani?

Priporočljiv dnevni vnos maščob je 8-10 g. To sta mali žlički. Vmešate ju lahko v sadne ali zelenjavne kašice. Mi olje dodajamo samo zelenjavnim kašicam. Sadne kašice z oljem Nik zavrača.

Alternativa olju

Maščob v obliki olja ni potrebno dodajati vsakemu obroku, če ste jih nadomestili že s samim obrokom. Ribe kot so losos in sardele so odličen vir maščob. Ravno tako avokado, ki ga lahko dodate tako v sadne kot v zelenjavne kašice.

Preberite si še: Uvajanje goste hrane 4. mesec

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.