Seznam kako očka lahko pomaga novopečeni mamici

Po rojstvu otroka so mnogi očetje v dilemi kako pomagati svoji partnerki. V prvih dneh se zdi, kot da je vse kar otrok potrebuje zamenjana plenica mama in mleko. Očetje se včasih počutijo odrinjene, pa ni tako. OČKI, ogromno priložnosti imate, da pomagate mamici in tako utrdita vajino vezo.


Povej ji, da je odlična v vlogi mame

Vstaja sredi noči in nahrani otroka, zjutraj pa ponovno vstane in pripraviti zajtrk. A ni pravi super stroj?

Mnoge mame dvomijo vase in se sprašujejo ali sploh kaj delajo prav. Nekaj doprinesejo tudi nasveti sorodnikov, prijateljev in tašče. Bodite ob novopečeni mamici, sedaj vas potrebuje bolj kot vas je kadarkoli prej ali vas bo kadarkoli kasneje.

Povejte ji, da si ponosen nanj

Vsaka ženska in mama rada sliši potrditev. Rada je v ponos partnerju in se počuti zaželeno. Večkrat dnevno jo pohvali in ji povej, kako zelo si ponosen nanjo.

Poskrbi, da bo dovolj in pravilno jedla

Mamice imamo pred porodom ustaljen ritem prehranjevanja, v trgovini izbiramo bio zelenjavo in zaužijemo veliko sadja. Po porodu pa pogosto pozabimo nase, tudi jaz sem. Vse se nam vrti samo okoli otroka in njegovih potreb. Takrat tudi me potrebujemo nekoga, ki bo poskrbel za nas. Ki nam bo skuhal najljubše kosilo in namesto nas zlikal perilo. Zagotavljam ti, da se ti bo vsako opravljeno delo obrestovalo kasneje v življenju. Mame pomoči nikoli ne pozabimo.

Poskrbi, da bo imela čas zase

Vsaj eno uro dnevno prevzemi skrb za otroka, mamica pa naj se med tem spočije. Daj ji priložnost, da si opere lase, se skopa ali samo počiva. Na prosto uro glej kot na čas povezovanja z otrokom, v tem času ti partnerka ne bo gledala pod roke, kako primeš otroka ali ga previješ. Izkoristi čas za piljenje negovalnih veščin.

Poslušaj jo

Bodi ji na voljo za pogovor. Čeprav se bo 100x vrnila k isti temi, bodi potrpežljiv. Minilo bo.

Ne poskušajte razumeti hormonskega vrtiljaka

Moški k problemom pristopate razumsko, takrat pustite razum ob strani in ne išči rešitev za simptome hormonskega vrtiljaka. V enem trenutku te bo partnerka objela v drugem pa nadrla zaradi napačno odloženih čevljev. Dovoli ji, da doživi hormonski vrtiljak. Njeno telo okreva, primanjkuje ji spanca in preživlja težke trenutke.

Pustiti ji čustvene izbruhe

Čustveni izbruhi naj ostanejo znotraj domačih zidov. Bodi njena rama za jokanje, ne bo trajalo dolgo.

Opazuj jo

1 od 10 žensk se sreča s porodno depresijo. Pogosto same tega ne opazijo oziroma opazijo, ko so težave z depresijo dovolj resne. Spodbujaj jo, da z drugimi mamicami deli svoje izkušnje in v primeru depresije obišče zdravnika.

Razvajaj jo

Po porodu se nemalo katera ženska iz nežne rožice spremeni v zmaja, ki bruha ogenj po vseh, ki pridejo dovolj blizu. Najboljše zdravil za ogenj je nežnost. Privošči ji masažo in pokliči njeno frizerko na dom.

Napiši ji pismo

Vsa svoja čustva, ponos, ljubezen in spoštovanje zlij v besede. Ni nujno, da je pismo dolgo, pomembno je, da je napisano iz srca. Ko odhajaš v službo, pismo oddaj v domači nabiralnik. Tega dneva ne bo pozabila nikoli.

 

Morda vas zanima tudi:

Kaj mora storiti očka, preden dojenček pride domov?

Pismo, ki bi ga moral prebrati vsak novopečeni starš

Pozabila sem zlato pravilo življenja, šele otrok me je spomnil nanj

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.