Pismo, ki bi ga moral prebrati vsak novopečeni starš

Prvi koraki po poti starševstva so težki. Naenkrat se vse spremeni. Čudoviti proizori popolne družine pridejo kasneje. Na začetku je pogosto težko. Mamica ima lahko težave z dojenjem, očka s prilagajanjem. Velikokrat se počuti odrinjenega, oba pa sta na smrt izčrpana. Zato vam polagam na srce, ko bosta na dnu si preberita pismo, ki vama bo dalo nov zagon.


“Draga mamica in dragi očka”

Na začetku vaju prosim, da pismo spravita nekam na varno. In vaju prosim, da se vsakič ko bodo stvari težke in nevzdržne spomnita nanj.

 

“Prosim, ne pričakujta preveč od mene kot novorjenčka in od sebe kot staršev. Bodita potrpežljiva, vsi se moramo navaditi eden na drugega. Prišel sem iz toplega trebuščka, ker sem imel vedno dovolj hrane in ljubezni. Sedaj pa sem v mrzlem svetu in vaju nujno potrebujem”
“Jaz in mamica potrebujeta šest tednov, da se bova dodobra spoznala, jaz pa sem prilagodil na novo okolje. Šest tedno potrebuje mamica, da se bo spočila od napornega poroda in postala TOP mama.”
“Prosim nahrami me, ko sem lačen. Prej nisem nikoli poznal lakote, saj je bilo v maternici vedno dovolj hrane.”
“Prosim poljubljajta me in se me dotikajta. To nujno potrebuje, prej v trebušku nisem bil nikoli sam”.
“Oprostita mi, če prevče jokam. Nisem bil na svet poslan, da vama zagrenim življenje. Jok je edini način, da vama povem da nisem zadovoljen. Starejši bom, vse manj bom jokal.”
“Vzemita si čas in ugotovita kdo sem, v čem se razlikujem od vajinega karakterja in kaj vse vaju lahko naučim. Opazujta me, moje kretnje vam bodo vse povedale.”
“Ne pozabita, da sem vzdržljiv. Zdržal sem ure in ure poroda. Lahko prenesem tudi številne vajine napake. Dokler jih delata z ljubeznijo, škoda ne bo nastala. Prenesel bom, da bom čudno oblečen. Prenesel bom, da me bosta za kakšno minuto pozabila v drugem prostoru. Prenesel bom, da bosta pozabila v previjalni kotiček odnesti plenice. Prenesel bom tudi, če me nekaj časa ne bosta previla in me bosta potem vsega morala preoleči. Prenesel bom vse, le odsotnosti vajine ljubezni ne.”
“Prosim, ne bodita razočarana ker nisem popoln dojenček, tako kot je popoln dojenček mamine prijateljice. Ne bodita žalostna, če se ne čutita popolna starša. Zame sta popolna.”
“Mamica in očka, vzemita si čas zase ,počivajta in telovadita,da bosta imela dovolj energije in potrpljenja z mano. “
“Prosim poskrbita eden za drugega, za vajin odnos. Čeprav sem majhen, sem nervozen tako kot odrasla oseba ali še bolj, če se kdo okoli mene prepira. Takrat začnem jokati.”
“Imejte v mislih večjo sliko. Takšen bom za kratek čas, čeprav se vama zdi za vedno.”
“Čeprav sem morda vajino življenje postavil na glavo, vaju prosim, da se spomnita na dejstvo, da bo kmalu spet vse normalno.”
“Uživajta z mano – nikoli več ne bom tako majhen.”

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.