Kdo je sveti Miklavž in zakaj nosi darila?

Mislim, da si Miklavž Miralejski zasluži prav osebno mesto na mojem blogu, saj starejši sin nosi njegovo skrajšano ime – Nik. Miklavžev dan se v zahodnih krščanskih državah praznuje 6 decembra. Vsi ga poznamo po tem, da nosi darila. Malo manj pa je znano od kje je prišlo do tega običaja.


Nikolaj je živel v 4. stoletju in je bil škof v mestu Mira v Mali Aziji (današnji Demre v Turčiji). Bil je sin edinec, saj njegova starša dolgo časa nista mogla imeti otrok. Starša sta bila odprta za reveže, sin Nikolaj (v grščini njegovo ime pomeni zmaga ljudstva) ju je v tem posnemal. Ko sta mu starša zapustila lepo premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa je postal redovnik. Njegova dobrota se je ohranila. Fantje v evropskih državah so se oblačili v škofe in prosili za miloščino za uboge.

Običaji se od države do države močno razlikujejo

Na poljskem pridni otroci darila najdejo pod svojimi blazinami,  poredne pa zjutraj pod blazino pričaka kos premoga. Miklavža spremljata dva angela, hudobni angel (parkelj) in dobri angel tako kot pri nas.

Na Nizozemskem otroci za konja svetega Miklavža nastavijo čevelj, napolnjen s senom in korenčkom. Na dan Miklavža so darila označena s premetankami imena, otroci pa morajo ugotoviti komu pripada kakšno darilo.

V ZDA je običaj, da otroci na dan svetega Miklavža čevlje pustijo v preddverju in upajo, da bodo naslednji dan polni kovancev.

V Franciji darila nosi osliček v svoji košari. Večer pred prihodom svetega Miklavža si pripovedujejo zgodbe o mogočnem delu svetega Miklavža, zavetnika otrok.

Običaji obdarovanja se spreminjajo

Po pravilu Miklavž prinaša skromna darila. Na krožnikih ali v nogavicah, ki mu jih nastavijo otroci, pusti jabolka, mandarine, fige, orehe, suho sadje ali kakšne sladkarije za pridne otroke, porednim pa pusti le šibo. No, način obdarovanja otrok se je v zadnjih nekaj letih nekoliko spremenil – sadje, orehe in sladkarije so zamenjala nekoliko drugačna darila, barvice, knjige, igrače.

Nam so pri izbiri daril pomagali v prodajalni Pikapolonica, veliko izbire imajo pa tudi na spletni stran.

Kaj bosta dobila za darilo je še skrivnost. Tisti, ki spremljate moj Instagram profil, sem skrivnost že razkrila. Bralci pa jo izveste v blogu, ki bo objavljen na dan svetega Miklavža.

Miklavževa darila

Ob nakupovanju ne smemo pozabiti na pomen vseh treh decembrskih mož. Dobroto. Vzemite si čas, preživite ga skupaj z družino in naj ne bodo igrače samo motilo za otroke, temveč priložnost, da sedete za skupno mizo in se igrate skupaj.  Darila bodo otroci pozabili, nikoli pa ne bodo pozabili občutkov, ki so jih imeli, ko so se igrali z vami.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.