Kakšna bo višina moje porodniške?

Materinski in porodniški dopust sta nadomestili, ki ju boste prejemale v času, ko boste skrbele za otroka (eno leto). Vse si želimo zagotoviti čim bolj varno prihodnost, zato je smiselno o pričakovanih prilivih razmišljati pravočasno. Pripravila sem vam obrazložitev za izračun porodniškega in materinskega dopusta.


Porodniški dopust

Noseča ženska porodniški dopust nastopi 28 koledarskih dni pred predvidenim rokom proda in je namenjen pripravi na porod in negi takoj po porodu.

Izračun višine porodniškega dopusta:

12 neto plač/12 = povprečje neto plače, ki ga boste prejemale prve tri mesece

Materinski dopust

Po porodniškem dopustu koristite materinski dopust, ki je enak višini porodniškega dopusta.

Izračun višine materinskega dopusta:

(12 neto plač/12) * 1 = 100 % povprečja neto plače, ki ga boste prejemale 9 mesecev

Kateri meseci se upoštevajo pri izračunu povprečne plače za porodniško?

Upoštevajo se prejemki prejeti v obdobju 12 mesecev pred oddajo vloge na CSD. Vlogo na CSD lahko odddate največ 60 dni pred PDP.

Če imate PDP 25. decembra lahko najhitreje vlogo odddate 26. oktobra (60 dni pred rokom). To pomeni da se bodo upoštevale plače prejete med oktobrom 2017 in oktobrom 2018. Ob tem upoštevajte, da v oktobru prejmete plačo za september. Kar pomeni, da se upošteva plača, ki ste jo zaslužile za delo opravljeno med septembrom 2017 in septembrom 2018.

Če ste septembra 2017 bile na bolniški ali niste bile zaposlene in je bila vaša plača v oktobru 2018  višja, potem vložite vlogo na CSD 30 dni pred PDP tj. 25. novembra. Upoštevale se vam bodo plače prejete med novembrom 2017 in novembrom 2018. September 2017 v izračun ne bo zajet.

Morda vas zanima tudi:

Pravica staršev do dela s krajšim delovnim časom

Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

Kakšna bo višina moje porodniške?

Kakšna bo višina otroških dodatkov?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.