Oddelek za preverjanje pridnosti otrok in mali Jan

Palčki opazovalčki so zelo pridni saj delajo celo dneve in noči vse dni v letu. Opazujejo otroke s čarobnim teleskopom in preverjajo pridnost s pridnomerom. Če so otroci pridni so palčki veseli in vpisujejo njihova imena na bel žameten papir. Tisti otroci ki pa niso pridni, imena teh otrok pa se znajdejo na rjavem papirju iz kostanjevega lubja.

Na oddelku preverjanja pridnosti imajo posebne daljnoglede s čarobnimi lečami. Vidijo lahko otroke po celem svetu, tudi v najbolj oddaljene kotičke sveta. Nihče se ne more skriti, niti za drevo, niti za goro. Pogled jim seže tudi v vse vrtce in šole.

Vidijo, če otroci ubogajo starše, če nagajajo bratcem in sestricam, učiteljicam in učiteljem. Preverjajo kako pogosto otroci pospravijo sobo, se umivajo, pospravljajo igrače… in še bi lahko naštevali.

Najbolj je pomembno, da imajo otroci čisto srce, čeprav mogoče kdaj naredijo nekaj kar zgleda kot slabo dejanje in se daljnogled obarva zeleno, pomeni da je bilo narejeno po nesreči oz nehote. Včasih pa je s teleskopom ni mogoče razbrati točno kaj se dogaja, ker je več dobrih in več slabih dejanj, takrat gredo palčki na teren in se skrijejo na najrazličnejša mesta.

Nekega dne je mali Jan prišel iz vrtca. Mama mu je postregla za kosilo korenčkovo juho. Jan ni maral korenčkove juhe, mama pa je želela da jo poje. jUha je zdrava in korenje je dobro za vid. Jan ni želel pojesti juhe, še več pacal je okoli in se norčeval iz hrane. Jan je tolkel po krožniku in juhi z žlico in škropil z juho po celi kuhinji. Mama je bila žalostna, trudila se je skuhala kosilo za Jana potem pa je še pospravljala za njim.

Palček opazovalček se je skril v žep Janovega suknjiča. Opazoval je njegovo obnašanje. Jan se je po kosilu odpravil ven s opazovalčkom v žepu. Prišel je na igrišče kjer so se ostali otroci igrali z žogo. Jan je prišel in hitro vzel pisano žogo. Ni je želel vrniti otrokom in ker so bili mlajši od njega ga niso dohiteli ko je tekel, se je hecal in se izmikal.

V šoli ga je videl palček kako moti pouk in ne želi poslušati učiteljice Marjetke. Palček opazovalček si je rekel, tudi jaz mu bom ponagajal da bo videl kako je to če se nekdo tako obnaša do tebe. Verjel je da ima Jan dobro srce, le da ima tako veliko željo po pozornosti da je pozabil biti priden. Palček se je odločil da ga na svoj način na to opomni.

Naslednji dan ko je Jan sedel pri pouku in nagajal učiteljici mu je palček zavezal vezalke levega in desnega čevlja skupaj. Ko je Jan po končanem pouku vstal da se odpravi iz razreda, se je zvrnil. Vsi otroci so se mu smejali, Jan se je počutil grozno in je zbežal domov. Doma ga je čakala večerja in ker je ni želel pojesti, mu je palček pojedel vso zalogo sladkarij, ki jih je Jan imel v sobi skrite pod posteljo. Ko je naslednji dan Jan odšel na igrišče da bi se igral. Kot vedno je mlajšim otrokom vzel žogo in jo odnesel, ni pa vedel da je palček tokrat žogo začaral. Žoga se je vedno znova vrnila otrokom ne glede na to kolikokrat jo je Jan vzel. Tako je tekel da se je že čisto utrudil pa mu še vedno ni uspelo. Jan je jezen šel domov.

Božiček je poslal pismo na belem žametnem papirju. Pisal je Janu da bo v kolikor ne bo priden za vedno ostal brez daril za božič in palček mu bo še naprej nagajal. Jan se je zjokal, spoznal je svoje napake in si prisegel da ne bo več poreden in ne bo več nagajal. Jan je za božič vseeno dobil darilo. Božiček in palčki imajo veliko dobrote in vedo da ima tudi jan dobro srce in da ni nagajal nalašč. 

Jan je postal priden in zato je za božič vseeno dobil darilo ki mu je pričaralo nasmeh na božič.

morda vas zanima tudi:

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.