Na kaj moraš biti pozorna pri nakupu otroške posteljice

Dilema o nakupu prve otroške posteljice muči številne starše. Naj se stranica spusti dol ali naj ima premično dno? Naj bo posteljica iz lesa ali kakšnega drugega materiala… Posteljice niso poceni, zato je pomembno pred nakupom pretehtati različne možnosti. 

Model posteljice

Na tržišču obstajajo 3 vrste posteljic: ob posteljne posteljiceprenosljive posteljice in običajne posteljice, le te pa so običajno v dveh standardnih dimenzijah 120×60 cm in 140×70 cm.

Prednost ob-posteljne posteljice je ta, da je otrok vedno v vaši bližini. Med nočnim dojenjem si boste prihranile korake. Slabost je, da so ob-posteljne posteljice večinoma manjših dimenzij in jo bo otrok hitro prerastel. Pri uporabi tvegate, da se bo otrok navadil na vašo bližino in mu bo selitev v svojo sobo toliko težja.

Prenosljive posteljice so primerne za spanje pri babicah in dedkih. Prednost je, da zavzamejo zelo malo prostora in jo kasneje lahko uporabite kot stajico. Slabost je, da blazina v prenosni posteljici ne more nadomestite kvalitetne blazine.

Običajne posteljice so večna klasika. Otrok jo bo uporabljal dlje časa. Katero velikost boste izbrali je odvisno od prostora. Midva sva se odločila za posteljico 120 x 60 cm. Vse otroške blazine je mogoče dobiti v dimenziji 120 x 60, dimenzije 140 x 70 niso vedno na voljo. Ne bo nama zavzela veliko prostora in otrok se bo v njej počutil bolj varnega.

Barva posteljice

Varnost otroških posteljic na slovenskem trgu ni vprašljiva. Vse kar pride v naše trgovine mora opraviti stroge teste in zadovoljiti visoka merila, to pa ne morem trditi tudi za posteljice kupljene v tujini.

Otroci bolečino pri rasti prvih zobkov radi prenesejo na svojo posteljico in začnejo “glodati” robove. Pomislite kako nevarno je to početje v primeru, da je posteljica premazana z umetnim barvilom, ki je škodljivo.

Trenutno so v trendu bele posteljice. Barva je za moške pogosto nepomembna, ženske pa smo pri izbiri bolj občutljive. Za belo posteljico smo celo pripravljene plačati več kot za rjavo. Pred nakupom posteljice se posvetujte s prodajalcem o barvi, ki je na posteljici.

Stranice in presledki

Vsak padec je lahko za otroka usoden, tudi iz posteljice. Ob nakupu bodite pozorne na dovolj ozke presledke med prečnimi stranicami. Razdalja med eno in drugo letvico naj ne presega 8 centimetrov, s tem se boste izognili, da bi se otroška rokica zataknila. Posteljico morate v vsakem primeru dodatno zaščiti z obstransko zaščito iz blaga.

Lahko izbirate med posteljicami s spustno stranico ali fiksno stranico. Spustna stranica vam bo prišla prav, ko bo otrok večji in bo sam vstajal iz posteljice. Če se odločite za spustno stranico, naj bo na zatičih varovalka, ki preprečuje otroku, da bi sam spustil stranico. Pred nakupom preizkusite mehanizem dvigovanja in spuščanja stranic.

Nastavljiva višina ležišča

Številne posteljice imajo možnost nastavljive višine ležišča. Na začetku, ko je dojenček še majhen in se ne more vzdigniti, ležišči dvignite višje. Odlaganje in dvigovanje dojenčka bo prijaznejše vašemu hrbtu. Ko dojenček zraste in se začne dvigovati znižajte ležišče. S tem boste preprečili padce zaradi plezanja skozi ograjo.

Polagam vam na srce, cena otroške postelje ni vedno merilo za kvaliteto in zadovoljitev vaših potreb. Z pametnim nakupom boste prihranili skrbi in si podaljšali noči. 

Morda vas zanima tudi:

Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

Kaj je pomembno pri izbiri prvega otroškega poganjalca?

5 nasvetov za opremljanje otroške sobice

Zibelka ali posteljica?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.