Kdaj obvestiti delodajalca o nosečnosti?

Obveščanje delodajalca o nosečnosti je pogosto vse prej kot prijetno opravilo. Še posebej to velja za tiste mamice, ki smo zaposlene za določen čas. Z obvestilom sprejmemo tveganje, da nam pogodbe delodajalec ne bo podaljšal in bomo pristale na cesti. 

Skrivanje trebuščka pred delodajalcem

Ne svetujem! S tem si boste nakopale več težav kot koristi. Tako kot v partnerskem odnosu, je tudi v poslovnem pomembna odkritost. Prve tri mesece lahko počakate, potem pa bo postalo očitno. S objavami na socialnih omrežjih počakaj dokler ne obvestiš delodajalca.

Če si se vseeno odločila, da boš trebušček skrivala dlje kot 3 mesece potem ti bodo prav prišli nasveti:

  • nosi krila z visokim pasom
  • trebušček lahko zakriješ z jopico in visokim pasom
  • izbiraj oblačila temnih barv

Kaj pravi zakon?

Zakon načelno določa, da je delavec dolžan obveščati delodajalca o vseh okoliščinah, ki vplivajo na delovno razmerje in opravljanje dela. Informacija o nosečnosti lahko za delodajalca pomeni, da mora sprejeti določene ukrepe s področja varstva in varovanja zdravja. Delodajalca o nosečnosti obvestite čimprej.

Z delodajalcem se ne pozabi dogovoriti o izrabi dopusta. Pri zaposlitvi za določen čas in odločitvi delodajalca, da ti pogodbe ne podaljša moraš dopust koristiti še pred nastopom porodniškega dopusta, ki nastopi 28 dni pred PDP.

Kako sem povedala jaz?

Delodajalca sem obvestila v tretjem mesecu nosečnosti. Cel teden pred tem sem težko spala, tudi vizualizacija mi ni bila v pomoč. Predstavljala sem si, da bo konec sveta. Bala sem se reakcije delodajalca in kako bo novica vplivala na delovni proces. Bodo postali nesramni do mene in zahtevali, da naredim še več?

Zgodaj sem povedala zato, da bi se zaščitila. Podaljševanje delovnika zaradi sestankov mi ni šlo na roko pri soočenju z nosečniškimi slabostmi. Reakcija delodajalca je bila vse prej kot nesramna. Kadrovnica mi je z odobravanjem potrdila, da je nosečnost glede na mojo starost pričakovala. Dovolila sem si vprašati o podaljšanju pogodbe in dobila odgovor, ki sem ga že tako ali tako pričakovala.

Eno leto je dolga doba in naša skupna poslovna pot se zaradi nosečnosti v tem letu zaključuje. Odločitev popolnoma razumem in vse skupaj vidim kot priložnost za osebno rast in napredek v karieri.

Delovni proces je po sestanku potekal normalno naprej. Priporočam ti, da se z delodajalcem čim prej soočiš, tako boš vedela pri čemu si. To je edini način za uveljavljanje pravic nosečnic na delovnem mestu.

 

Morda vas zanima tudi:

Pravica staršev do dela s krajšim delovnim časom

Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

Kakšna bo višina moje porodniške, če sem na bolniški

Kakšna bo višina moje porodniške?

Kakšna bo višina otroških dodatkov?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.