Kdaj je priznanje očetovstva potrebno in kdaj ne?

Ena izmed birokratsih ovir, ki čaka neporočene bodoče mamice je priznanje očetovstva. Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo. Oče lahko prizna otroka za svojega pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki. Očetovstvo lahko prizna oseba, ki je razsodna in stara najmanj petnajst let.


Že med nosečnostjo lahko urejate očetovstvo

Najlažje vam bo, če boste že med nosečnostjo skupaj s partnerjem odšle na upravno enoto ali CSD kjer bosta izpolnila obrazec za priznanje očetovstva. Prisotna morata biti oba. Med postopkom vas bodo vprašali po predvidenem roku poroda, in spolu. Če spola še ne veste ali se je ginekolog zmotil, ni problema. Ta podatek je zgolj informativne narave.

Nama je postopek vzel 5 minut časa. Po prihodu iz porodnišnice sem prejela rojstni list z izpolnjemi podatki očeta.

In kaj če pozabite izpolniti izjavo o očetovstvu?

Po rojstvu otroka lahko izjavo podpišete naknadno. Če boste na to pozabile, vas bo csd pozval k podpisu vloge. Če imena očeta iz kakršnega koli razloga ne veste, bo stekel postopek za ugotavljanje očetovstva.

Koliko dni po rojstvu otroka imate čas urejati očetovstvo?

Družinski zakonik ne določa roka, v katerem je treba urediti priznanje očetovstva. Določa pa, da lahko moški prizna očetovstvo pri centru za socialno delo, pred matičarjem, v javni listini ali v oporoki, in da očetovstvo lahko prizna moški, ki je sposoben razumeti pomen in posledice priznanja.

Priznanje očetovstva velja in se vpiše v matični register, če se z njim strinjata otrokova mati in oseba, katere očetovstvo se priznava, če je dopolnila 15 let in je sposobna razumeti pomen in posledice soglasja k priznanju. Mati lahko poda soglasje k priznanju očetovstva, če je sposobna razumeti pomen in posledice soglasja k priznanju.

 

 

Morda vas zanima tudi:

Pravica staršev do dela s krajšim delovnim časom

Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

Kakšna bo višina moje porodniške, če sem na bolniški

Kakšna bo višina moje porodniške?

Kakšna bo višina otroških dodatkov?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.