Kaj bi resnično morali vedeti novi starši

Ko pričakujete prihod novega družinskega člana se pogosto obračamo na druge starše po nasvete – ker nas je strah. Večinoma sem slišala in boste tudi vi, nasvete o prehrani, ki bi jo morali jesti in opozorila o temu in onem po prihodu dojenčka. Da bo starševstvo lažje sem vam pripravila popolnoma iskrene nasvete, na katere bodo prijatelji verjetno pozabili.


 

Vedeti morate, da vam bo trenutek, ko vam bodo položili otroka v roke, ostal v spominu za celo življenje. V tistem trenutku pa se boste počutili negotove, ne boste vedeli kaj resnično čutite in kaj bi morali. Vsi okoli vas govorijo o popolnem trenutku, vendar v tistem trenutku ne boste občutilo popolnosti. To pride kasneje. Za zmedenost, negotovost in čustveni vihar je kriva starševska ljubezen, ki se močno razlikuje od tiste, ki jo čutite do partnerja. Je neponovljiva in večna.

 

Vedeti morate, da vam bodo poskušali vsi svetovati. Če se prej niste postavili zase, je sedaj pravi čas. Poslušanje drugih bo omajalo vaša načela in prepričanja. Spraševali se boste celo kakšne barve žličko uporabljati pri hranjenju, otroka bosta vsak teden mazali z drugo kremo ker boste ugotovili, da je tista prejšnja škodljiva. Ob tem pa vam bo tašča delila nasvete, ki jih je slišala od drugih in mama nasvete, ki jih je prakticirala. Bodite odprti za nasvete, vendar jih jemljite z rezervo. Druženje z drugimi starši naj ne postane izmenjava nasvetov in vsiljevanje mnenja, ampak izkušenj.

 

Vedeti morate, da boste spoznali pomen nesebičnosti. Vaše potrebe bodo postale nepomembne, pomembna bo le sreča otroka. Srečni boste samo, ko bo otrok srečen. Ko bo otrok slabe volje, boste vi slabe bolje in ko bo bolan, se bosta vi počutili bolne.

Zapomni si, da otrok potrebuje tvoj dotik, tvoj čas, tvoje srce in tvoj spanec.

 

Vedeti morate, da boste doživeli veselje, ki si ga nikoli niste prestavljali. Nepopisljivo veselje, ko opazujete otroka kako prime prvo igračko in opravlja druga preprosta dejanja, ki odraslemu človeku ne bi imela pomena. Prva žlička goste hrane, prva beseda, prva vožnja s kolesom in prva brca vam bodo ostale v večnem spominu.

Raziskovalci so potrdili, da se večina ljudi z demenco, kljub temu da vse drugo pozabijo, še vedno spomnijo svoje mladosti in prvih besed svojih otrok.

 

Vedeti morate, da boste izgubili nadzor nad življenjem. Pozabili boste kateri dan je in celo kateri mesec. Vedeli pa boste koliko tednov je star otrok in ob kateri uri se je rodil. Vaše razpoloženje ne bo vplivalo na dan, na dan bo vplivalo samo razpoloženje otroka. Uživajte tako v dobrih kot slabih dneh. Vse bo minilo, ostali bodo le lepi spomini.

 

Vedeti morate, da se boste počutili pogumne. Imeli boste pogum opozoriti kupca, ki vas želi prehiteti v vrsti. Imeli boste pogum povedati tisto kar si mislite in se postaviti po robu vsakemu, ki bo kljuboval vašim načelom.

 

Vedeti morate, da bo prišel dan, ko se boste počutili brez moči. Takrat je na vrsti vaš partner, ki vam bo ponovno pomagal razpreti krila. Neprespana noč in jutranji otroški jok vas bosta spravila v obup. Draga mamica, minilo bo! V trenutku ko vas bo otrok potreboval boste polne energije, nasmejane in sposobne izvesti trik, ki ga spravi v smeh, potem pa boste utrujene padle v posteljo. Vredno je!

 

Vedeti morate, da bo za vas vaš otrok najlepši. Mislili boste da je najpametnejši in najboljši. Pri njemu boste iskali dejanja, po katerih bo boljši od drugih.  Naj vas hvaljenje ne zavede. Vaš otrok je ravno takšen kot mora biti. Za vas najlepši – kar je prav, za vas najboljši – kar je prav, vendar to ne pomeni, da za druge mamice in očke njihov otrok ni najlepši in najboljši.

 

Vedeti morate, da boste pozabljali besede. Včasih se bosta vprašali ali imate težave s spominom. Ne boste se spomnili, da je tisti prah za posutje po makaronih parmezan in da se tistemu za filme reče usb ključ. Vedeli pa boste, kako se uporablja avto sedež, koliko je vaš otrok pojedel, kdaj je jedel, kako je ime njegovim igračkam in kam ste jih odložili. To je naravno! Vse se vam vrti okoli otroka in tako je prav. Minilo bo! V službo se boš vrnila kot prerojena in še vesela boš, da si tam. V trenutku boš pozabila igračke in vsa navodila ter se posvetila službenim stvarem.

 

Vedeti morate, da se boste včasih počutili kot zgube. Kot da v življenju niste ničesar naredili. Kariera bo obstala, ve pa boste stale za štedilnikom, v enem loncu obračale polpete v drugem pa kuhale zelenjavo za kašico. Minilo bo! Postale ste mamice in to je najlepša služba na svetu, le da tega še ne veste. Saj veste, ceniš šele takrat, ko izgubiš.

Želim vam, da boste uspele uživati v vsakem trenutku službe mame. Tudi v joku, vstajanju sredi noči, in iskanju igračk. Še prehitro bo minilo in takrat boste želeli vse dati, da bi čas zavrteli nazaj.

Morda te zanima tudi:

Seznam stvari za v porodnišnico, ki jih potrebuje mamica

Seznam stvari za dojenčka, ki jih ne potrebujete

Kaj bi morali o razvoju otrok vedeti vsi starši

Mamica, privošči si skodelico čaja

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.